همانطور که از نام کمک فنر مشخص است، قطعهای در داخل خودرو میباشد که به منظور کمک به فنرهای خودرو به کار میرود. برای پی بردن به کار کمک فنر ابتدا باید دانست که کار فنرها چیست .
در اين مقاله، قصد داريم با توضيح ويژگي هاي مختلف کمک فنرخودرو راهنماي خريد آن ها را به شما ارائه کنيم. چنانچه قصد خريد اين قطعه حیاتی را داريد، پيشنهاد مي کنيم ما را تا پايان اين مقاله همراهي کنيد تا ضمن کسب اطلاعات کامل درباره آن ها، بتوانيد خريدي درست و مطمئن انجام دهيد. با ما همراه باشيد...
قیمت کمک فنر ماشین را از فروشگاههای معتبر سایت ایمالز به صورت لحظه ای استعلام کنید.
آشنایی با کمک فنر
فنرها در قسمت بالای لاستیکها و زیر اتاق خودرو نصب میشوند، انواع مختلفی دارند و با توجه به نوع خودرو متفاوت میباشند. هنگام عبور فرد از روی دستانداز با خودرو یا ایجاد ارتعاش در خودرو، برای کنترل ضربه وارد شده به خودرو از سمت لاستیکها، فنر باید به نرمی این ارتعاشات را کنترل کند و با فشردن لاستیک به زمین موجب ادامه حرکت خودرو با همان سرعت شود.
سفت بودن این فنرها و نداشتن ارتعاش هنگام ضربه، موجب سفتی خودرو، وارد شدن ضربه به اتاق خودرو و امکان واژگونی میشود. همچنین خود فنر در فشار زیاد به سرعت میشکند. چنانچه فنر نرم باشد این ارتعاشات به قدری ادامه پیدا میکند که فرد در خودرو اصلاً راحت نبوده و یا آنقدر فشرده میشود که احتمال برخورد خودرو به زمین وجود دارد. دو نوع فنر وجود دارد:
-
فنر سفت شونده
-
فنر نرم شونده
فنر نرم شونده در خودروهای سواری مورد استفاده قرار میگیرد و معمولاً هنگام وجود بار کمتر در خودرو، به راحتی عمل کرده و خودرو با سرعت بیشتری حرکت میکند اما فنر سفت شونده در خودروهای سنگین به کار میرود و با قرار گرفتن بار سنگین روی آن، سفت شده و به میزان کمتری ارتعاش میکند.
نمیتوان فنرها را برای اینکه ارتعاش کمتری داشته باشند، خیلی سفت کرد زیرا در این صورت میشکنند و همچنین نباید آنقدرنرم باشند که به علت شدت ارتعاش نتوان داخل خودرو نشست. پس باید قطعهای به نام کمک فنر در آن وجود داشته باشد تا هنگام جمع شدن فنرها به راحتی با فنر حرکت کرده و جمع گردد اما وقتی فنر میخواهد باز شود از باز شدن آن جلوگیری کرده و با گرفتن ارتعاش آن، ارتعاشات خودرو را بگیرد. کمک فنرها معمولاً موازی با فنرها بسته میشوند.
با کمک لیست قیمت وایر شمع به قیمت این محصول در فروشگاههای آنلاین ایمالز دسترسی خواهید داشت.
اساس کار کمک فنر
در سیستم تعلیق کمک فنر موازی با فنر بسته شده و همانند فنر نیروی محوری را جذب میکند. کمک فنر هنگام جمع شدن به آسانی منقبض شده اما در زمان باز شدن، مقاومت کرده و به کندی باز میشود. با فشرده شدن کمک فنر، روغن از سوراخهای درشتتر سوپاپ آن جابجا شده و به آسانی تغییر مکان میدهد اما با فرا رسیدن حالت انبساط آن، بازگشت روغن به محل اولیه خود از مجاری کوچکتر ممکن میشود. نیروی اصطکاک روغن در اثر برگشت آن از مجاری کوچک، بالا رفته و انرژی مکانیکی تبدیل به انرژی حرارتی میشود و گرمای روغن در فضا پخش میگردد. نوع تلسکوپی متداولترین ارتعاشگیرها هستند که شامل دو سیلندر یک طرف بسته بوده و قسمت بسته آن متصل به پوسته محور چرخ است. طرف باز سیلندر به سمت بالا قرار دارد و یک پیستون با دسته پیستون داخل آن حرکت کرده و دسته پیستون به شاسی بسته میشود؛ البته سیلندرهای نوع دو جداره هم به کار رفتهاند، دو نوع سوپاپ روی پیستون موجود است؛ اولین نوع، نوع مجرا درشت است که هنگام فشرده شدن استفاده می شود و نوع مجرا ریز آن در موقع باز شدن در محل عبور روغن واقع میگردد. کمک فنرهای تلسکوپی به صورت یک لولهای یا دو لولهای هستند. روغن در نوع دو لولهای بین دو جداره و در نوع یک لولهای در طرفین پیستون جابجا میشود.
نشانههای خرابی کمک فنر
کاهش کیفیت سواری از جمله مهمترین تأثیرات خرابی کمک فنرها بر روی خودرو میباشد. اگر به این موضوع توجه نشود، امکان دارد حتی در بخشهای دیگر خودرو مانند شاسی هم ایراداتی به وجود بیاید. افراد زیادی ایراد در کمک فنرها را جدی نمیگیرند، اما کمک فنرها با ایمنی خودرو ارتباط بسیار نزدیک داشته و ممکن است مواردی مانند عدم پایداری یا حتی چپ شدن خودرو هم به دلیل وجود ایراد در این بخش و حاد شدن آن رخ دهد. مهمترین نشانههای خرابی کمک فنرها عبارتاند از:
-
تغییر ظاهری: اگر به دلیل وارد شدن ضربات مختلف به خودرو مانند تصادف تغییر ظاهری در کمک فنرها ایجاد شود، میتوان با نگاه به کمک فنرها و تشخیص تغییر در ظاهر آنها، به وجود آمدن ایراد در این بخش را شناسایی نمود. یک نشانه دیگر خرابی کمک فنرها مشاهده افتادگی در یکی از چهار گوشه خودرو میباشد.
-
نشتی: باید کمک فنرها دارای سیال روغنی باشند. با مشاهده نشتی در کمک فنرها حتماً باید تعویض گردند.
-
تکانهای نامتعارف: مشاهده تکانهای غیرعادی خودرو در جادههای هموار یا به سمت پایین حرکت کردن قسمت جلوی خودرو به میزان زیاد هنگام ترمز زدن یا به اصطلاح شیرجه زدن، نشاندهنده خرابی کمک فنرها میباشند.
-
رقصیدن چرخها: به سمت بالا یا پایین رفتن چرخها به طور دائم هنگام عبور از پستی بلندیها، به عبارتی بیشتر شدن بازی محورها و چرخها، نشاندهنده خرابی کمک فنرها میباشد.
-
کشیده شدن به یک سمت: یکی از عوامل کشیده شدن خودرو به یک سمت ممکن است خرابی سیستم تعلیق شامل تایرها و کمک فنرها باشد و این موارد باید به وسیله تعمیرکار مجرب بازدید گردد.
-
فرسودگی نامتعارف تایرها: فرسوده شدن غیرعادی تایرها نشاندهنده به وجود آمدن عیب در سیستم تعلیق به ویژه در کمک فنرهاست.
-
صدای اضافه: خرابی کمک فنر میتواند هنگام عبور از دستاندازها صدای تقه مانندی ایجاد نماید، به طوری که شنیدن این صدا کاملاً واضح است. شل شدن پیچ نگهدارنده کمک فنر در جای خود میتواند یکی از موارد ایجاد این صدا باشد.
عیب یابی کمک فنر
متأسفانه اکثر رانندگان اهميتی به نقايص كمک فنرها كه از اساسیترين قسمتهای ايمنی خودرو میباشد، نمیدهند و بيشتر به ترمزها، لاستيکها، كمربند ايمنی، چرخها و فرمان توجه میکنند؛ در حالی كه در ايمنی خودرو كمک فنر نقش بسيار مهمی دارد و اگر كمک فنرها خراب شوند، ضريب خرابی ساير قطعات خودرو هم افزايش پیدا میکند. اين قطعات شامل موارد زیر میباشند:
-
فنر تعليق
-
جعبه فرمان
-
ديفرانسيل
-
لاستيک چرخها
-
بلبرينگ چرخها
-
بوشهای لاستيكی سيستم تعليق
-
گيربكس
-
سيستم تعليق
-
مجموعه سيبکهای فرمان
لذا اطلاعات زیر میتواند برای ایمنی بیشتر دید بهتری در مورد تصحیح خرابیهای کمک فنر ارائه کند:
-
كمک فنر در صورت داشتن نشتی بايد حتماً تعويض گردد.
-
بالا و پايين رفتن خودرو به ویژه در صورت ناهموار بودن جاده يا شيرجه رفتن خودرو هنگام ترمزهای شديد ممكن است به علت خرابی كمک فنرها باشد.
-
در صورتی که خودرو در سر پيچ، بيش از حد بپيچد به طوری كه راننده برای كنترل آن نیاز به تلاش بيشتری داشته باشد، امکان دارد به دلیل خرابی كمک فنرها رخ دهد.
-
رقصیدن چرخها روی جاده يا بالا و پايين رفتن آنها هم میتواند به خاطر فرسودگی فنرها و كمکها باشد.
-
در صورت ترک خوردگی يا تغيير شكل بوشهای محل نصب كمک فنر، در سيستم تعليق به خصوص هنگام شتاب گرفتن، ترمز كردن يا عبور از ناهمواریهای سطح جاده، سر و صدا ایجاد میشود. بنابراين باید نسبت به تعويض بوشها هر چه سریعتر اقدام گردد. در غير اين صورت ايمنی خودرو به شدت كاهش مییابد.
-
بار كردن بيش از ظرفيت خودرو، در ضعيف شدن سيستم تعليق از جمله كمک فنرها عامل مهمی محسوب میشود؛ مخصوصاً زمانی كه اتومبيل در ناهمواریهای جاده حركت میکند و متناسب نبودن سرعت با جاده و بار، منجر به شكسته شدن اتصالات میگردد؛ در نتيجه ناامن بودن خودرو برای سرنشينان امری حتمی است.
جهت دریافت اطلاعات لازم در رابطه با خرید ضد یخ لطفا مقاله ی "راهنمای خرید ضد یخ" ایمالز را مطالعه کنید.
انواع کمک فنرها
همانطور که گفته شد، وظیفه کمک فنرها، مستهلک کردن انرژی ناشی از ضربات و ارتعاشات وارد بر خودرو است.
کمک فنرهای مختلف دارای ساختار و مکانیزمهای مختلفی هستند. در این مقاله به بررسی 6 نوع آن پرداخته میشود:
کمک فنر روغنی (هیدرولیکی) : Hydraulic Shock Absorber سیلندر پر از روغن در این نوع کمک فنرها موجود است که درون آن یک پیستون حرکت می کند. با وارد شدن نیرو به پیستون، روغن از سوراخهای محدود روی پیستون خارج میشود. مقاومت زیادی هنگام حرکت پیستون وجود دارد به همین دلیل پیستون به آهستگی حرکت کرده و موجب از بین بردن نوسانات میگردد.
با کمتر بودن سوراخهای پیستون و کوچکتر بودن اندازه آنها، ضریب میرایی کمک فنر بیشتر خواهد بود و بر عکس با بیشتر بودن سوراخها و بزرگتر بودن سایز آنها، ضریب میرایی کمک فنر کمتر است.
کمک فنر تلسکوپی: Telescopic Shock Absorber این کمک فنرها مدل خاصی از کمک فنرهای روغنی هستند. در آنها روغن زمان خروج از پیستون از سوراخهای بزرگتری خارج میشود، در این هنگام مقاومت کمتر بوده اما روغن موقع باز شدن کمک فنر باید از سوراخهای کوچکتری عبور کند، پس با مقاومت بیشتری مواجه میشود. در این نوع کمک فنر برای اینکه ضربه در همان ابتدا به خوبی جذب گردد، جمع شدن به آسانی صورت میگیرد اما به منظور از بین بردن نوسانات، هنگام باز شدن مقاومت زیادی از خود نشان میدهند.
کمک فنر هیدرواستاتیکی :Hydrostatic Shock Absorber در کمک فنرهای روغنی امکان دارد روغن هنگام عبور سریع از سوراخها، هوا گرفته و کف کند. معمولاً به منظور از بین بردن این مشکل گاز نیتروژن فشرده درون محفظه سیلندر وارد میکنند؛ برای عدم ترکیب با روغن، این گاز در کیسه لاستیکی قرار داده میشود.
کمک فنر بادی :Air Shock Absorber محفظه هوای فشرده آببندی شده در کمک فنر بادی وجود دارد که هوای فشرده آن به وسیله یک کمپرسور تأمین میگردد. سوپاپهای کنترل ورودی و خروجی هوا جهت کنترل فشار هوای داخل سیلندر تعبیه شدهاند.
کمک فنرهای قابل تنظیم : Adjustable Shock Absorber این کمک فنرها ضریب میرایی قابل تنظیم دارند. به منظور نشان دادن واکنش متناسب با شرایط، امکان تغییر ضریب میرایی و ثابت فنر وجود دارد. مثلاً هنگام عبور خودرو با سرعت زیاد از روی دستانداز، در زمان کوتاه به سیستم تعلیق ضربهای شدید وارد میگردد، کمک فنرها باید در این حالت نرمتر کار کنند در حالی که در صورت عبور خودرو به صورت آهسته از همین دستانداز، کمک فنر باید سفتتر باشد.
سنسورهای موجود در این کمک فنرها با دریافت و پردازش اطلاعات مربوط به شرایط حرکت خودرو مانند سرعت، شتاب و نیروهای وارد شده، باز و بسته شدن سوپاپهای ورودی و خروجی را کنترل میکنند. متناسب با شرایط ورود و خروج مقدار روغن یا هوا و همچنین میزان سختی کمک فنرها، از این طریق تنظیم میگردد.
کمک فنر اهرمی : Lever Shock Absorber در این مدل نیرو به وسیله اهرمی به داخل سیلندر منتقل میشود. پیستونها در این حالت به یک سمت و در جهت مخالف روغن جریان پیدا میکنند. هنگام جمع شدن فنر، روغن از درون مجراهای درشت و هنگام باز شدن فنر از مجراهای ریز عبور مینماید. این موضوع در کمک فنر، در برابر حرکت حالت مقاومت ایجاد کرده و نوسانات را از بین میبرد.
شرکت سازنده
شرکت هاي مختلفي در زمينه توليد و عرضه کمک فنر ، فعال هستند.
کایابا، تویوتا جنیون پارتس، سی تی آر، هیوندای جنیون پارتز، اتومکانیک، لیفان، پی اچ سی والیو، معیار، جک موتورز، اس اف آر، اس ان آر، ام جی، کیا، سیمیران، مایسان ماندو، ماندو و ... از مشهورترين برند هاي اين زمينه هستند.
هرکدام از اين شرکت ها توانسته است با ارائه محصولاتي، نظر بخشي از مشتريان را به خود جلب کند.محصولات اين برند ها، از کيفيت مطلوبي برخوردارند و هم اکنون در بازار به به وفور يافت مي شوند.
حدود قيمت کمک فنر
عوامل مختلفي نظير نوع کمک فنر، شرکت سازنده، جنس مواد سازنده، نوع خودرو و ... در تعيين قيمت کمک فنر موثرند. شرکت هاي سازنده اين محصولات، آن ها را با قيمت هاي گوناگوني به بازار عرضه کرده اند و به طور کلي قيمت اين محصولات بين 200 هزار تومان تا 2 میلیون تومان است.
يکي از مهم ترين نکاتي که در خريد هر محصول لازم است به آن توجه داشته باشيد، تعيين ميزان بودجه است که به شما کمک مي کند تا از ميان محصولات متنوع موجود در بازار، سريع تر محصول مناسب خود را انتخاب کنيد.
از ديگر نکات مهم در خريد کمک فنر اين است که محصول خود را از برند ها و همچنين فروشگاه هاي معتبر خريداري کنيد.