معرفی رمانهای قدیمی ایرانی
نسل جوان می توانند با مطالعه یکی از رمان های ایرانی قدیمی درمورد زمان های گذشته ایران مطلع شوند و خواندن این دست رمان ها بسیاری از خاطرات و وقایع شگفت انگیز گذشته را برای ما زنده می کند. در تاریخ ادبیات ایران رمان های قدیمی بسیار وجود دارند که دارای داستان هایی بسیار جذاب و نگارش عالی نویسندگانشان هستند که باعث ماندگاری این کتاب ها شده است. رمان هایی که دراین مطلب به شما معرفی خواهیم کرد غالبا قدیمی هستند و طبق نظرسنجی طرفداران بسیاری به خود اختصاص داده اند و در واقع از بهترین رمان ها به حساب می آیند. رمان های قدیمی، باعث می شوند جوانان با دوران گذشته که وقایع خاص و فوق العاده ای درآن زمان ها رقم خورده، آشنا شوند و به همین دلیل درون مایه بسیار جذابی دارند. صدها کتاب خوب و عالی در تاریخ ادبیات کشور ما وجود دارند که آثارقدیمی بیشترین آمار را در بین کتاب های فوق العاده کشورمان به خود اختصاص داده اند و باعث افتخار ما ایرانیان هستند. ضمن این مطلب با تعدادی ازاین آثار برجسته و عالی آشنا می شوید.
معرفی رمانهای جدید ایرانی
توجه گسترده خوانندگان مختلف را می توان به رمان های ایرانی جدید نیز جلب کرد چرا که این رمان ها دارای فضایی نو و جدید هستند. این کتاب ها علاوه بر اینکه بسیاری از دغدغه های ما در دنیای امروز را بیان می کنند، باعث می شوند ما با بسیاری از نویسندگان معاصر خوب کشورمان آشنا شویم. ما علاوهبر رمان های قدیمی، برخی از رمان های ایرانی جدید که جزو بهترین ها هستند و مورد استقبال بسیاری از کتابخوانان قرار گرفتند را دراین لیست به شما معرفی خواهیم کرد. خواندن رمان های جدید ما را با اتفاقات و دغدغه های امروزه آشنا میکند و آگاهی ما را نسبت به وقایع بالا می برد؛ همانطور که خواندن رمان های قدیمی برای آشنایی ما با ادوار گذشته لازم است. تلاش می کنیم بهترین رمان های ایرانی تمامی زمان ها را در این مطلب به شما معرفی کنیم.
ویژگیهای یک رمان ایرانی خوب چیست؟
داستانی جذاب با ریشه های ایرانی و آشنا به فرهنگ کشور از ویژگی های یک رمان ایرانی خوب است. چیزی که در این رمان ها اهمیت دارد این است که خوانندگان این داستان ها بتوانند با آن ها ارتباط برقرار کنند و محیط فرهنگی خود را نزدیک به این داستان ها حس کنند و خیلی اهمیت ندارد که این رمان ها مربوط به چه بازه زمانی هستند، قدیمیاند یا مدرن، عاشقانهاند یا اجتماعی و غیره، البته نباید از کتاب های مربوط به فرهنگ های مختلف و ناآشنا دوری کرد و توجه به کتاب هایی ایرانی به معنی بیتوجهی به کتاب های سایر فرهنگ ها نیست. کتاب هایی با فرهنگ های مختلف و ناآشنا نیز وجود دارند که با بیان وقایع و دغدغه های اجتماعی مختلف، درکشور ما مورد استقبال قرار گرفته اند. توانایی ارتباط با خوانندگان از مهم ترین ویژگی های یک رمان خوب ایرانی است.
برترین رمانهای ایرانی
انتخاب بهترین رمان ایرانی کار بسیار دشواری است چرا که تعداد رمان های خوب ایرانی در بازار بسیار زیاد است. بهترین رمان توسط هر خواننده و بر اساس سلیقه شخصی اش انتخاب می شود. تعدادی از رمان های ایرانی هستند که مورداستقبال شدید طرفداران و خوانندگان قرار گرفته اند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
کتاب چشمهایش
یکی از آثار نویسنده مشهور ایرانی، بزرگ علوی، رمان معروف و پرطرفدار چشم هایش است. این اثر یکی از تاثیرگذارترین کتاب ها در جریان ادبیات داستانی ایران است. با این که بیش از شصت سال از نگارش این کتاب گذشته است، به دلیل استقبال مخاطبان ایرانی چندین و چند بار تجدید چاپ شده است. این کتاب داستان عشق ناکام زنی به نام فرنگیس به استاد نقاشی مشهوری به نام استاد ماکان را روایت می کند. استاد ماکان در تبعید به سر می رود به این دلیل که فعالیت های سیاسی انجام داده است و درنهایت به طرز مشکوکی دار فانی را وداع می گوید. این داستان را فردی روایت می کند که رازی را پشت چشم های تابلوی چشم هایش که توسط استاد ماکان نقاشی شده است، حس می کند و شیفته این تابلو شده است. به همین دلیل برای فهمیدن این راز تصمیم می گیرد تا به دنبال زنی بگردد که سوژه این نقاشی بوده است و بدین ترتیب داستان عاشقانه این کتاب آغاز می شود.
کتاب عاشقانه پریچهر
یکی از آثار معروف مرتضی مودب پور که مورداستقبال بالای خوانندگان و مخاطبان قرار گرفته پریچهر است. این کتاب داستان زندگی پسری را روایت می کند؛ نام این پسر فرهاد است و بعد از هشت سال تحصیل در خارج از کشور به ایران برمی گردد و در کارخانه پدرش مشغول کار می شود و ماجراهای عاشقانه ای شکل می گیرند. شخصیت های این داستان به نام های فرهاد، هومن، فرگل و لیلا، جوانانی هستند که عاشق پیشه اند و با مشکلات رایج جوانان دهه شصت مواجه بودند ، درگیر هستند دراین میان مشکلاتی نظیر تفاوت های فرهنگی و اقتصادی زیاد خانواده ها و مشکلات دیگری سد راه ازدواج این دخترها و پسرها می شوند. پیرزنی به نام پریچهر دراین داستان راوی زندگی پرسوز و گداز خودش است که داستان او شبیه به داستان جوانان عاشقپیشه کتاب است. یکی از نام های مشهور و شناخته شده در زمینه نگارش رمان های عاشقانه و عامه پسند مرتضی مودب پور است. به آثار دیگری از او هم می توان اشاره کرد. رمان خواستگاری و انتخاب از رمان های این نویسنده هستند. این رمان داستان دختری را روایت می کند که می خواهد از پسر موردعلاقه اش خواستگاری کند. از رمان های دیگر این نویسنده می توان رمان های شیرین، یاسمین و گندم را نام برد.
کتاب عاشقانه بامداد خمار
از پرفروشترین رمانهای ایرانی میتوان به بامداد خمار اشاره کرد. کتاب عاشقانه بامداد خمار بیشتر از 300 هزار نسخه به فروش رسیده است. همچنین این کتاب به زبان آلمانی نیز ترجمه شده است. داستان رمان بامداد خمار در تهران قدیم اتفاق میافتد و درباره عشق نافرجام یک دختر به نام سودابه که بسیار ثروتمند میباشد به یک پسر نجار است که این پسر نجار از نظر مالی اوضاع خوبی ندارد. سودابه آنقدر عاشق این پسر است که میخواهد با او ازدواج کند و مادر سودابه از اینکه دخترش میخواهد با جوانی که از نظر طبقه اجتماعی هیچ مناسبتی با آنان ندارد ازدواج کند، بسیار خشمگین و ناراحت میشود و به دخترش سفارش میکند تا با عمه اش، محبوبه، صحبت کند. در اصل داستان این رمان داستان زندگی محبوبه و بدبختیهایش میباشد که در جوانی عاشق فردی به نام رحیم میشود و مشکلات زندگی اش از همان جا آغاز میشود. نویسنده بعد از انتشار بامداد خمار تصمیم میگیرد کتاب شب سراب را بنویسد که این کتاب در ادامه بامداد خمار است با این تفاوت که داستان از زبان رحیم نقل میشود. این دو کتاب مورد استقبال خوانندگان رمان قرار گرفته اند اما منتقدان نظری راجعبه این رمان ندارند و در نظر آنان اثری است که ارزش نقد کردن ندارد.
کتاب سلوک
کتاب سلوک را نویسنده خوش آوازه ایرانی آقای محمود دولت آبادی نوشته است. داستان رمان درباره عشق آتشین قیس و مهتاب است. در این رمان انتخاب نام قیس برای مرد عاشق پیشه سبب شده تا قیس سلوک، نماد مجنون در لیلی و مجنون باشد. قیس به طور دقیقی ویژگیهای یک مرد شرقی را دارد که افکار سنتی منسوخ شده و خودخواهی و خودشیفتگی بیشاز اندازه سبب شده تا مهتاب را دارایی خود بداند که هیچ اراده ایی ندارد و باید به طور تمام و کمال گوش به فرمان قیس باشد. مهتاب حدود 17 سال از قیس کوچتر است و در اوایل آشنایی با قیس بسیار شیفته او میشود اما در گذر زمان دیگر آن علاقه آتشین را نسبت به قیس ندارد و داشتن آزادی و استقلال برایش اهمیت بیشتری از عشق پیدا میکند. مهتاب دیگر خواهان ازدواج نیست و قیس را ترک میکند و این رفتن و گذر کردن مهتاب از قیس سبب شده تا قیس دچار یک فروپاشی روانی شود. کتاب سلوک در زمان انتشار خود بسیار زیاد مور استقبال خوانندگان قرار گرفت و از پرفروشترین کتابهای نشر چشمه در سال 1381 میباشد و تا به امروز حدود 18 بار به چاپ مجدد رسیده است.
کتاب کِلیدَر
کتاب کلیدر طولانیترین اثر محمود دولت آبادی میباشد. این کتاب از نظر ادبی و داستانی ارزش بسیار زیادی دارد. نام کتاب کلیدر برگرفته از یک کوه زیبا است که این کوه کلیدر بین شهرهای سبزوار، نیشابورو قوچان در استان خراسان واقع شده است. این کوه همان جایی است که تمام داستان کتاب و ماجراهای حقیقی رمان در آنجا اتفاق افتاده و به قلم دولتآبادی نوشته شده است. این کتاب حدود 3000 صفحه دارد که شامل ده جلد میشود و داستان اصلی کتاب درباره خانواده کرد ایرانی است که به سبزوار خراسان کوچ کردند. شخصیت اصلی این رمان شخصی به نام گلمحمد است که دولتآبادی میگوید چیزی قریب به 15 سال از عمرش را صرف ساختن این شخصیت کرده است. رمان کلیدر روایتگر قصه زندگی رعیتهای ایرانی و قبیلههای چادرنشین است و سختیهای زندگی آنان را در مقابل اتفاقات سیاسی و اجتماعی جامعه و اعمال خشونت بیرحمانه حکومت نسبت به آنان را بیان میکند. این داستان در کنار پردازشهای سیاسی و گزارشهای اجتماعی به روایتهای عاشقانه پاک و ساده ایی میپردازد که با زندگی واقعی نیز گره خورده است. داستان کتاب کلیدر روایتگر اتفاقات واقعی با زبان شاعرانه دولت آبادی میباشد.
کتاب سمفونی مردگان
کتاب ارزشمند و خواندنی سمفونی مردگان اثر نویسنده قدر و خوش قلم ایرانی آقای عباس معروفی میباشد. این کتاب از غم انگیزترین و در عین حال بهترین رمانهای فارسی میباشد چرا که عباس معروفی سمفونی مردگان را به زیباترین شکل ممکن نوشته است طوری که جملات و داستان این کتاب در ذهن برای همیشه حک خواهد شد. رمان سمفونی مردگان بهترین اثر عباس معروفی است و مورد توجه مخاطبان و منتقدان قرار گرفت. این کتاب یک اتفاق را از نگاه چندین ناظر بیان میکند. داستان رمان درباره شاعری جوان به نام آیدین میباشد که تعصب کورکورکانه پدر مانع شکوفا شدن استعدادهای او میشود. عباس معروفی آیدین سمفونی مردگان را به بهترین وجه خلق کرده است که میشود با شخصیت آیدین همزادپنداری کرد. نویسنده در شخصیتسازی آیدین ظرافت بسیار زیادی به کاربرده است. آیدین یک جوان جذاب و زیبا است که بسیار دلنشین و متفاوت و در عین حال روشنفکر و مرموز بنظر میرسد. از بد روزگار آیدین در یک خانواده بشدت سنتی و مردسالار و متعصب زندگی میکند و پدر بسیار سختگیری دارد اما با تمام این افکار سنتی خانواده تمام شخصیتهای داستان از صمیم قلب آیدین را دوست دارند و طوری این شخصیتسازی انجام گرفته که خواننده کتاب خواه ناخواه جذب شخصیت متفاوت و جذاب آیدین سمفونی مردگان میشود. در این میان آیدین برادری دارد به نام اورهان که دقیقا نقطه مقابل آیدین میباشد که سردی جامعه به درون افکارش نفوذ کرده است. همین تربیت نادرست و فرهنگ سرد جامعه و افکار سنتی منسوخ شده سبب میشود تا اورهان ندای برادرکشی در دورن خود را تقویت کند. در رمان سمفونی مردگان به طور مداوم و در موومانهای مختلف راوی عوض میشود و خواننده فضاهای متفاوت شخصیتی را تجربه میکند. وقایع کتاب بیشتر در زمان زمستان اتفاق افتاده است که نویسنده بدین طریق خواسته فضای سرد و خشونتبار حاکم در خانه و جامعه را نشان دهد. جدا از فضای غمگین داستان که البته غم محرکی است در هنگام خواندن کتاب آنقدر مجذوب تصویرسازی و شخصیتسازیهای فوق العاده میشوید که حتی جملات ناب کتاب نیز موجب برانگیختگی روانی شما میشود و بسیار لذت خواهید برد.
کتاب چراغ ها را من خاموش می کنم
رمان چراغ ها را من خاموش می کنم از آن کتابهای عام پسندی است که میتواند در یک روز تمام شود. از ویژگی خوب قلم زویا پیرزاد میتوان به توصیفات کوتاه اما دقیق او اشاره کرد. در واقع زویا پیرزاد روایتگر خوبی است وداستان آن زن ارمنی که نامش کلاریس آیوازیان و در دهه 40 در محله بوارده آبادان زندگی میکرده را به طرز نسبتا خوبی به تصویر کشیده است. داستان کتاب درباره زندگی یکنواخت شده وساکن کلاریس است که انگار در طی روزمرگیهای زندگی به فراموشی سپرده شده و همین عادی بودن او برای دیگران سبب شده تا کلاریس دچار یک نارضایتی درونی شود چرا که شوهرش او را نادیده میگیرد و اطرافیان به او اهمیتی نمیدهند. نقطه عطف داستان آنجایی است که شخصیت دیگری به نام امیل سیمونیان وارد داستان میشود. این همسایه تازه وارد مرد جوانی است که همسر خود را از دست داده و یم دختر به نام امیل دارد. ورود این مرد جوان در همسایگی کلاریس سبب میشود تا او دچار یکسری تضاد درونی شود و نویسنده خواننده را با این احساسات سردرگم که کم کم به سمت رشد میروند، آشنا میکند.
کتاب روی ماه خداوند را ببوس
این رمان درواقع اولین رمان مصطفی مستور میباشد. موضوع اصلی این کتاب درباره شک به چیستی وجود انسان و خدا میباشد. کتاب روی ماه خداوند را ببوس روایتگر داستان زندگی شخصی به نام یونس است که در زمان ارائه تز دکترای خود در مورد وجود خدا دچار یکسری شک میشود. یونس که دانشجوی دکترای پژوهشگری اجتماعی است در حال تحقیق درباره خودکشی دکتر جوانی به نام پارسا است. از نکته های خوب این کتاب این است که جستوجوی یونس درباره کشف معنای انسان را به خوبی توصیف میکند و خواننده را به خود همراه میکند. گفتوگوی بین شخصیتها از قسمتهای جذاب کتاب روی ماه خداوند را ببوس میباشد.
کتاب سووشون
سالانه در بعضی از روستاهای کشور مراسمی برای قهرمان اسطوره ای ایران باستان ،سیاوش، برگزار می شود که این مراسم نوعی عزاداری است. رمان سووشون یا سیاوشان به معنای سوگ سیاوش است که اولین رمان سیمین دانشورمی باشد. دلیل این نام گذاری شبیه بودن سرنوشت یکی از شخصیت های داستان با قهرمان اسطوره ای ایران باستان ،سیاوش، است. این داستان، داستانی پرماجرا و پرتحرک است و تصویری هنرمندانه ای از تحولات منطقه ی فارس در جنگ جهانی دوم را نشان می دهد که سیمین دانشور با نثر شاعرانه، دقیق و هنرمندانه ی خود چنین تصویری را خلق کرده است. داستان این رمان مربوط به زندگی خانواده ای در بهبوهه ی جنگ جهانی دوم است و به زمان سلطنت رضاشاه پهلوی در شیراز برمی گردد. روای این داستان شخصی به نام زری است.
وقایع و چالش های داستان به صورت توالی زمان واقعی از زبان زری بیان می شود و زری در تمامی این وقایع و چالش ها حضور دارد. زری قصد دارد از خانواده اش در برابر خطرات بیرونی محافظت کند، او زنی است تحصیل کرده، با عاطفه، صلح جو و زنی است که همپای مردان سنگینی بار وقایع تلخ روزگار را تحمل می کند. شخصیت دیگر داستان یوسف است که به طریقی با زری در تضاد هستند با این حال یوسف علاقه و عشق زیادی نسبت به زری دارد. چیزی که زری را می ترساند رفتار یوسف و سازگار نبودن او با شرایط و آدم ها است اما عقیده های یوسف برای زری قابل فهم و حتی گاهی مورد ستایش است. دراین رمان، سیمین دانشور تاریخ را به وسیله ی ادبیات به نمایش می گذارد. نام های این قصه تا ابد در ذهن خواننده ی آن باقی می مانند چرا که یکی از خصوصیت های بارز قلم نویسنده در رمان سووشون، شخصیت پردازی بسیار قوی او است.
کتاب همخونه
یکی از معروف ترین آثار از بین آثار زیادی که از مریم ریاحی چاپ شده است، رمان هم خونه می باشد. به شهرت رسیدن مریم ریاحی با رمان هم خونه بود و همین امر باعث شد تا خوانندگان این رمان با سایر آثار نویسنده آشنایی پیداکنند. این رمان با نگارشی بسیار زیبا و با خوش ذوقی مریم ریاحی، روایتگر داستان زندگی دختری به نام یلدا است. داستان زندگی دختری زیبارو و ساده و دلپاک که پدر و مادرش را از دست داده و به همین دلیل با دوست صمیمی پدرش، حاج رضا، زندگی می کند.
اعتقادات سخت و محکم حاج رضا باعث شده بود یلدا به درس و دانشگاه و دوستانش بپردازد و به عشق و عاشقی و یا هر مرد جوانی فکر نکند. نشستن سرکلاس ادبیات و گوش سپردن به صحبت های استاد موردعلاقه اش این امر را برایش بسیار دشوار کرده بود و سخت تر آن که او معتقد بود زندگی بدون عشق هیچ معنا و مفهومی ندارد. تمام فرزندان حاج رضا در خارج از کشور زندگی می کردند به جز پسر کوچک حاج رضا، شهاب که پسر خوش تیپ و جذابی بود و بسیار متکبر و بداخلاق بود. شهاب به دلیل مشکلاتی که با پدرش دارد و جدا از او زندگی می کند، تصمیم می گیرد از ایران مهاجرت کند. حاج رضا به یلدا پیشنهاد می دهد که به صورت قراردادی و به مدت شش ماه با شهاب ازدواج کند و با او هم خونه شود، با اینکه یلدا حتی یک بار هم شهاب را ندیده است، به این دلیل که حاج رضا نمی خواست شهاب هم همانند سایر فرزندانش از او دور شود؛ خواسته حاج رضا را قبول می کند. حاج رضا فردی دنیا دیده و با تجربه است و در طی این جریان متوجه می شود که یلدا و شهاب بسیار برای یکدیگر مناسب هستند و برای دیدن آینده ی این دو انتظار می کشد. این تنها ابتدای ماجراست چرا که آنها با این ازدواج مجبور به هم خونه شدن با یکدیگر می شوند و با وقایع و حوادث زیادی در زندگی اجاره ایشان دست و پنجه نرم می کنند. زمان آغاز زندگی زناشویی مریم ریاحی و ورود فرزندان به دنیای تازه اش، با نویسندگی اش مصادف می شود. که باعث شده در جایی به این موضوع اشاره شود که او این داستان را با کمی تخیل از زندگی شخصی خودش برگرفته است.
کتاب شوهر آهو خانم
مرد آبروداری که رئیس صنف نانوایان است، زندگی آرامی با همسرش آهوخانم دارد. نام این مرد سید میران است. او از میان مشتریانش روزی با زنی به نام هما آشنا می شود. سید میران در بین مردم از عزت و آبروی زیادی برخوردار است. هما اخیرا از همسرش طلاق گرفته است و به آرامی سفره ی دلش را نزد سید میران باز می کند. این مرد آبرودار هما را به عقد خود در می آورد چرا که شیفته ی زیبایی و جوانی هما شده و او را به خانه اش و نزد همسرش آهوخانم به عنوان هوو می برد. مخاطب با خواندن این رمان که نوشته ی علی محمد افغانی است، می تواند به راحتی از خانه و اجزای چهره و اندام های شخصیت های داستان تصویر ذهنی بسازد؛ قلم این نویسنده در بیان جزئیات حیرت انگیز است. قصد نویسنده از نوشتن این داستان که درسال ۱۳۱۳ و در کرمانشاه نوشته شده، این است که چندهمسری را مورد نکوهش قرار داده و به عبارتی صدای وضع و حال دلخراش آن زمان زنان که بیشتر در خانواده هایی با سطح پایین جامعه مشاهده می شد، باشد. این داستان یکی از بهترین کتاب های عاشقانه ی ایرانی است.
کتاب یاسمین
این داستان با تمام اشک ها و لبخندها و تلخی ها و شیرینی ها به مخاطبان کمک می کند تا همراه همه ی شخصیت های آن حس عشق را تجربه و احساس کنند. در داستان یاسمین نویسنده ی آن، مرتضی مودب پور، مسیر تکاملی را طی می کند هرچند که سبک نگارش این نویسنده در چهار اثر معروف او یکی است و بخش تراژدی داستان با شوخ طبعی شخصیت های داستان قابل تحمل می شود. کتاب عاشقانه ی یاسمین فضای واقعی تر و معقول تری نسبت به رمان اول مودب پور دارد. کتاب یاسمین درسال ۱۳۸۰ میان پرفروش ترین کتاب های ایرانی قرار گرفت به دلیل اینکه مودب پور به اوج داستان نویسی در سبک خود رسیده بود. این داستان درباره ی پسر فقیری است که دانشجوی پزشکی است و از لحاظ اقتصادی وضعیت بسیار بدی دارد، نام این پسر بهزاد است. او شیفته ی فرنوش می شود. فرنوش دختری زیبا و ثروتمند است.
دراین میان پسرخاله ی فرنوش که از بچگی با او بزرگ شده، فرنوش را نامزد خود به حساب می آورد. مخالفت خانواده ی فرنوش زمانی رخ می دهد که از حضور بهزاد مطلع می شوند. بهزاد به درخواست مادر فرنوش به دیدارش می رود، مادر فرنوش از او می خواهد که کنار بکشد تا فرنوش با پسرخاله اش ازدواج کند و به عبارتی دست از سر فرنوش بردارد.
کتاب ایرانی جای خالی سلوچ
محمود دولت آبادی در سه سالی که در زندان ساواک محبوس بوده این داستان را در ذهنش پرورش داده و دقیقا پس از آزادی اش شروع به نوشت این رمان کرده است، نوشتن این رمان برای او هفتاد روز زمان برده است. شخصی به نام سلوچ برای کار به شهر می رود به دلیل اینکه کاروبار خوبی ندارد و زن و بچه ی خود را رها می کند. زندگی و مشکلات و احساسات مرگان ،زن سلوچ، بعد از رفتن همسرش به زیباترین شکل توسط محمود دولت آبادی به تصویر کشیده شده است؛ سلوچ بدون هیچ خبری شهر و زندگی خود را ترک کرده است. عباس و ابراو پسران سلوچ و هاجر دختر او است. با اینکه سلوچ حضور مستقیمی در داستان ندارد، در انتهای داستان شما به توصیف دقیقی از شخصیت او خواهید رسید چرا که نویسنده توسط روایت شخصیت او از زبان شخصیت های داستان به خوبی مخاطب را متوجه شخصیت او می کند. زندگی، چیزی است که محمود دولت آبادی دراین کتاب درمورد آن می نویسد. شکل به کار رفتن دیالوگ ها در این داستان به زبان فارسی معمولی است اما نویسنده گاهی از تعابیر و کلمات محلی نیز استفاده کرده است. از ویژگی های زبان داستان دولت آبادی می توان به دلنشینی و گیرایی زبان اشاره کرد.
کتاب قهوه ی سرد آقای نویسنده
این رمان ایرانی در زمان بسیار کوتاهی چندین چاپ پیاپی داشته و اولین رمان روزبه معین می باشد. این رمان در مدت زمان یک ماه به چاپ بیستم رسیده که بسیار حیرت آور است چرا که علاوه بر موضوع عاشقانه اش تم معمایی_هیجانی دارد که برای مخاطبانش بسیار جذاب بوده است. بیش از شصت بار چاپ مجدد از دستاورد های این رمان است. این رمان ایرانی پر طرفدار چنین داستانی دارد: داستان نویسنده ای به نام آرمان روزبه را روایت می کند که اولین کتابش با نقد منتقدان رو به رو شده؛ آرمان روزبه نویسنده ای تازه کار است. ابتکارات او (از جمله چاپ چند نامه برای پیدا کردن ریحانه) در دفتر روزنامه ای که در آن کار می کند توسط سر دبیر و مخاطبان روزنامه مورد توجه قرار می گیرد. داستان این کتاب از زمان کودکی آرمان روزبه شروع می شود. آرمان روزبه وقتی ده سال داشته عاشق دختری بیست و پنج ساله می شود. دختری که پانزده سال بیشتر از او سن دارد. پیرزن همسایه، مدرس پیانو است و این دختر به خانه ی او رفت و آمد دارد. تنها راه ارتباط آرمان ده ساله با این دختر، تدریس پیانو توسط پیرزن است پس از این رو آرمان نت های تنها آهنگی که پیرزن آن را تدریس می کند، دستکاری می کند تا آموزش پیانو زمان بیشتری طول بکشد چرا که آرمان نمی خواهد از دیدار دختر محروم شود.
کتاب کشتی پهلو گرفته
کشتی پهلو گرفته نام کتابی است به قلم سید مهدی شجاعی که این نویسنده از برترین نویسندگان معاصر در حوزه مذهبی می باشد. در این کتاب موضوع اصلی درباره زندگی حضرت زهرا (س) است و روز-های آخر زندگی این بانوی گرانقدر را روایت می کند. کتاب های بسیاری هستند که به شرح حال زندگی حضرت فاطمه پرداخته اند اما این کتاب آن گوشه کمتر روایت شده از زندگی ایشان را از زوایه های مختلف پردازش می کند.
در واقع این کتاب سخنان اشخاص گوناگون خطاب به حضرت فاطمه (س) را روایت می کند. کتاب کشتی پهلو گرفته صرفا به نوشتن زندگی نامه ایشان بسنده نکرده است و در اصل این کتاب سوگ نامه-ایی است متشکل از 14 فصل که روایت کننده هر فصل یکی از بستگان نزدیک این بانو است. همچنین نویسنده دیگری به نام صادق کامیار که نویسنده کتاب نامیرا می باشد، نوع نگارش و پرداخت سید مهدی شجاعی در کتاب کشتی پهلو گرفته را مورد تحسین قرار داده است.
کتاب پاییز فصل آخر سال است
کتاب پاییز فصل آخر سال است به نویسندگی نسیم مرعشی دارای دو قسمت پاییز و تابستان می باشد. در واقع خود نویسنده می گوید:« این رمان در سه تکه نوشته شده که هریک از شخصیت های رمان درگیر مسائل متفاوتی هسنتند. می خواستم راوی داستانی باشم که شخصیت هایش از جنس نسل من هستند و دچار سردرگمی و تضادهایی هستند که در نسل دیده می شود. شخصیت ها و داستان ها را بر همین اساس انتخاب کردم.» داستان کتاب درباره زندگی سه دوست به نام های لیلا، شبانه و روجا است که این سه دوست در زمان دانشگاه با همدیگر آشنا شدند اما اکنون زندگی این سه دوست کاملا از همدیگر جدا شده است. نسیم مرعشی نویسنده کتاب پاییز فصل آخر سال است نه تنها به قضاوت یا دفاع از شخصیت های داستان نپرداخته است بلکه فقط راوی داستان است و پایانی نیز برای آن معین نکرده است. تنها ویژگی خوب این کتاب این است که شخصیت ها به طور واقعی پردازش شده اند طوری که مخاطب می تواند به آسانی با آنان همزادپنداری کند.
کتاب چراغ ها را من خاموش می کنم
رمان چراغ ها را من خاموش می کنم از آن کتاب های عام پسندی است که می تواند در یک روز تمام شود. از ویژگی خوب قلم زویا پیرزاد می توان به توصیفات کوتاه اما دقیق او اشاره کرد. در واقع زویا پیرزاد روایتگر خوبی است و داستان آن زن ارمنی که نامش کلاریس آیوازیان و در دهه 40 در محله بوارده آبادان زندگی می کرده را به طرز نسبتا خوبی به تصویر کشیده است. داستان کتاب درباره زندگی یکنواخت شده و ساکن کلاریس است که انگار در طی روزمرگی های زندگی به فراموشی سپرده شده و همین عادی بودن او برای دیگران سبب شده تا کلاریس دچار یک نارضایتی درونی شود چرا که شوهرش او را نادیده می گیرد و اطرافیان به او اهمیتی نمی دهند. نقطه عطف داستان آنجایی است که شخصیت دیگری به نام امیل سیمونیان وارد داستان می شود. این همسایه تازه وارد مرد جوانی است که همسر خود را از دست داده و یک دختر به نام امیل دارد. ورود این مرد جوان در همسایگی کلاریس سبب می شود تا او دچار یکسری تضاد درونی شود و نویسنده خواننده را با این احساسات سردرگم که کم کم به سمت رشد می روند، آشنا می کند. کتاب چراغ ها را من خاموش می کنم به نویسندگی زویا پیرزاد، توانسته است جایزه ادبی یلدا، جایزه بهترین رمان سال بنیاد گلشیری و جایزه کتاب سال را از آن خود کند.
کتاب بار دیگر شهری که دوستش داشتم
نادر ابراهیمی کتاب عاشقانه دیگری به نام بار دیگر شهری که دوستش داشتم را نوشته است. این کتاب همانند کتاب یک عاشقانه آرام سرشار از جملات و توصیفات زیبا و عاشقانه است. رمان بار دیگر شهری که دوستش داشتم حجم بسیار کمی دارد اما بیشترین تاثیرگذاری را دارد و در ذهن شما ماندگار می شود.
داستان اصلی کتاب درباره پسر کشاورزی است که عاشق دختر خان شده است و پسر کشاورز آن زمانی از داستان را روایت می کند که تنها عشق زندگی او،هلیا، ترکش کرده و به خانه خود برگشته است. اکنون آن مرد عاشق به شهری که دوستش داشته برگشته است. آن شهری که در زمان های گذشته بخاطر عشقش از آن طرد شده بود. کتاب بار دیگر شهری که دوستش داشتم دارای جملات عمیق و عاشقانه ایی است که با خواندن این جملات در طی داستان به قصه پنهان شده و غم مخفی شده پشت کلمات پی می برید. نویسنده این کتاب آقای نادر ابراهیمی توانسته است به خوبی تنهایی و غم یک انسان عاشق را که از خانواده، عشق و شهر خود دور شده بیان کند.
همانطور که می دانید کتاب های ارزشمند در جهان بسیار هستند و می توان تا بی نهایت از اندیشه های گوناکون و کتاب های متفاوت صحبت کرد چرا که خواندنی ها بسیار هستند اما وقت آدمی محدود است پس همانطور که در مقدمه اشاره شد این 10 کتاب تنها بخش بسیار کوچک و محدودی از کتاب ها و رمان های ایرانی است که در این مقاله معرفی شده، اگر شما دوستدار کتاب و اهل کتابخوانی هستید کتاب های معرفی شده در این لیست را از دست ندهید.
رمان شهرهای گمشده
سومین رمان آیدا مرادی آهنی بعد از انتشار رمانهای «پونز روی دم گربه» و «گلف روی باروت»، رمان شهرهای گمشده میباشد؛ این رمان دارای داستانی جسورانه است. در دورهای که در بازار نشر ایران و همچنین جهان، رمانهایی با موضوع عاشقانه و ناداستانهای انگیزشی طرفداران بسیاری دارند، انتخاب یک موضوع سیاسی، آنهم موضوعی که به سیاست روزِ خاورمیانه ارتباط دارد، شجاعت خاصی میطلبد.
در شهرهای گمشده، به طور مفصل و گیجکننده به سیاست پرداخته نشده که حوصله خواننده سر رود؛ همچنین به شکل گذرا که صرفاً چند نام سیاسی ذکر شود هم نبوده است. روش اصلی نویسنده در خلق موقعیتهای این رمان، اشاره به جزئیات مکانی و احساسی میباشد.
شخصیت اول داستان، محیا قوامیان است که از دانشگاه شریف فارغالتحصیل شده؛ محیا در مهمانی سفارت آفریقای جنوبی با پارسا ثابت که یک خلبان ایرانی - آمریکایی ساکن آمریکاست، آشنا میشود. با حرفهای ثابت او میپذیرد، به جای اینکه در ایران بماند و با دانشگاه برای پذیرفته شدن و سرمایهگذاری بر روی طرحش سروکله بزند، در پاییزِ امسال برای پذیرش در دانشگاه کلمبیا اقدام نماید. ثابت میگوید که در آمریکا شرکتی به نام «اپیدن» را میشناسد که میتواند برای دوره فوق لیسانس و دکترا حامی مالی او شود. سرانجام به کمک ثابت، محیا به آمریکا میرود. اما دوران اقامت و کارِ محیا در اپیدن به گونهای که انتظار میرود برای هر دانشجوی ایرانی صورت گیرد، سپری نشد. او با یک پرونده امنیتی از اپیدن اخراج میشود؛ پس از گیرودار بسیار شروع به گزارش و جمعآوری سند برای ویکی لیکس مینماید.
محیا در موقعیت بسیار سختی قرار داشت و هیچ کدام از اتفاقاتی که برایش افتاده بود، به تصویری که در لحظه خروج از ایران تصور میکرد، شبیه نبود. او از پارسا میشنود تنها کسی که قادر به پاک کردن سابقه او در اپیدن است، شخصی به اسم استیو مارنو میباشد. این فرد مشاور امنیت سیاست خارجه آمریکا است و علیرغم تصمیمات مهمی که در گرفتنشان سهیم بوده، ترجیح میدهد کمتر دیده شود و خودش را از نگاهها دور نگه میدارد.
ناتمامی
زهرا عبدی دارای مدرک لیسانس ادبیات فارسی و همچنین لیسانس ادیان و عرفان از دانشگاه تهران است. این نویسنده در سال ۱۳۹۵، رمان ناتمامی خود را به چاپ رساند که تا به امروز مورد استقبال خوبی قرار گرفته است. این کتاب در زمستان ۱۳۹۵ با تیراژ ۱۰۰۰ نسخه چاپ شد و تاکنون (شهریور ۹۷) به چاپ هفتم هم رسیده است. علاوه بر این، کتاب ناتمامی در سال ۱۳۹۵ تندیس بهترین رمان از جایزه ادبی هفت اقلیم را به خود اختصاص داد و از طرف خوانندگان نیز استقبال خوبی از آن شده است.
به طور کلی این کتاب درباره دو دانشجوی دختر در تهران است که یکی از آنها گم شده و هماتاقیاش در طی زمانی که دنبال او میگردد، با شخصیتها و موقعیتهایی مواجه میشود که بخش اصلی داستان را تشکیل میدهند.
این کتاب دارای ۲۳ فصل و دو راوی است که تقریباً هر فصل توسط یک راوی بیان میشود. لیان که یک دختر جنوبی قوی و خودساخته است، روزی بدون برداشتن هیچ وسیلهای، گم میشود. در این رمان برای نخستین بار این فقدان با نوعی سبک جدید و خلاقانه مطرح شده است. سولماز که دوست و همخوابگاهی لیان است به کلی با لیان فرق دارد، او سعی میکند با خواندن یادداشتهای لیان او را بیابد.
کشمکش ذهنی که در سولماز به دلیل خالی بودن جای لیان به وجود آمده بود، همچنین امکان استفاده از موقعیت او و مزایا و معایبی که نبود او داشت، بسیار عمیق و قابل تأمل است. افکاری که از ذهن بسیاری از ما عبور میکند، اما گاهی اوقات به قدری بیرحمانه یا منفعتطلبانه هستند که از گفتن آنها شرم داریم. در کل داستان، حضور لیان با آنکه گم شده، حس میشود؛ هم در ذهن سولماز و هم در روایت خود او. تأثیری که این حضور دارد به همراه مقایسههای ذهنی سولماز با شخصیت لیان و کارهایش، موجب طی شدن مسیری از سوی سولماز شده است.
رمان ثریا در اغما
اسماعیل فصیح نویسنده کتاب ثریا در اغما است. وی در اسفند سال ١٣١٣ در تهران متولد شد. او تحصیلات عالى را در امریکا گذراند و پس از آن به ایران برگشت و از سال ١٣۴٢ در شرکت ملى نفت ایران در مناطق نفتخیز جنوب، مشغول به کار شد. وی در سال ١٣۵٩ در حالی که سمت استادیارى دانشکده نفت آبادان را داشت، بازنشسته شد.
این نویسنده در تیرماه سال 13٨٨ پس از به یادگار گذاشتن آثاری بسیار براى مخاطبین ایرانى درگذشت. تعدادی از آثار او عبارتند از:
رمانهایی نظیر: شراب خام، داستان جاوید، دل کور، زمستان ۶٢
داستانهایی همچون: خاک آشنا، دیدار در هند
ترجمههای کتابهای روانشناسى مثل: ماندن در وضعیت آخر، خودشناسى به روش یونگ و تحلیل رفتار مقابل در روان درمانى
داستان این کتاب اینگونه آغاز مىشود که جلال آریان در جریان جنگ تحمیلى ناچار مىشود به پاریس برود؛ وی کارمند شرکت ملى نفت ایران بود. ثریا که بیست و سه سال داشت طی حادثهای از دوچرخه زمین خورده است و به عارضه مغزى دچار شده و در کل داستان بر روی تخت خوابیده است.
جلال که با فرار از آتش جنگ ، خود را به پاریس رسانده است، ناگهان خود را در بیمارستان با حال نامساعد می بیند. از طرفی از دست هیچ کس کارى به غیر از دعا کردن براى ثریا ساخته نیست. چشمان مادر ثریا در تهران قحطىزده به تلفن است، به این امید که از سلامتی فرزندش خبرى به او برسد. جلال هم که حالا مجبور است در پاریس بماند، به وسیله دوستان سابق و یاران مهاجرش به فضاهاى روشنفکرى وارد میشود که در کافههاى دودزده پاریس حکمفرماست.
به سبکی پر به سنگینی آه
رمان ایرانی به سبکی پر به سنگینی آه اثر مهدی خطیبی میباشد. خطیبی مهر امسال (۱۳۹۷) چهل و دو ساله شده است. تحصیلات وی در رشته حقوق قضایی است و توانست یک کتابدار شود. مهدی خطیبی حدود هجده سال است که در مقام کتابدار در کتابخانه، بهشت زمین، مشغول به کار است. اولین کتاب او در سال ۱۳۷۸ به چاپ رسید. آثاری از جمله: ترانههای آدم و حوا (دو دفتر شعر، همراه شهره یوسفی) و دفتر دوم آن (۱۳۸۴) و کتاب «تاول حکایت راه است» (۱۳۸۷) موجب تثبیت چهره خطیبی به عنوان یک شاعر شد. کتاب «آیینهدار آب» (۱۳۷۹)، «شعر متعهد ایران، چهرههای شعر سلاح» (۱۳۸۳)، «غزلنامه طوفان» (۱۳۹۰)، چهره منتقد او را نمایان میسازد. علاوه بر این آثار، حدوداً هفتاد عنوان کتاب توسط او ویرایش شدهاند. کتاب به سبکی پر به سنگینی آه اولین تجربه او در زمینه داستان میباشد، هر چند پیش از آن دو قصه با نامهای «ماهماهی» و «بوتیمار بیاشک» از او منتشر شده بودند. دو کتاب او با عناوین «رؤیابازی» (دفتری از شعرهای عاشقانه او) و «موری» (یک داستان بلند) در حال گذراندن مراحل انتشار در انتشارات «کتاب کولهپشتی» هستند.
این کتاب روایتی است که از زبان چند شخصیت بیان میشود؛ این تغییر راویان در هر فصل، موجب شده تا داستان پرکشش و جذاب شود.
داستان این کتاب در نه فصل بیان شده است و در آن تا حدی تقدم و تأخر زمانی وجود دارد. به طور مثال زندگی یک نفر در ابتدای داستان، از زبان یکی از راویها بیان میشود که مجدداً در فصل پایانی با او روبهرو خواهیم شد. داستان با وجود تلخی، بوی خوبی دارد؛ بوی عطر مادر، دستهای پدر و امید، بوی یک زندگی ساده که علیرغم وجود تمام مشکلات، سعی شده تا با چیزهای ساده، پررنگ جلوه داده شود.
گلف روی باروت
دومین کتاب آیدا مرادی آهنی پس از مجموعه داستان پونز روی دم گربه، گلف روی باروت است. این رمان داستانی معمایی دارد و در مورد زن جوانی است که به دنبال ملاقات با فردی به نام حامی نواح پور، با یک سری بازیهای خطرناک روبهرو میشود و دقیقاً هنگامی که تصمیم به فراموش کردن این مرد و حوادث اطرافش میکند، آشنایی با پدر حامی، او را در مسیر جدیدی قرار میدهد.
خانم سام، راوی گلف روی باروت است؛ وی زن تنهایی بوده که پدر، مادر و همسرش در خارج از کشور زندگی میکنند. او اصلاً دوستی ندارد و قصد دارد یک بیزینسمن درجه یک بشود. روایت این داستان توسط خانم سام با دو صدا و ضمیر متفاوت، یکی صدای خود او با ضمیر اول شخص و دیگری صدای درونش با دوم شخص که بیشتر خطاب به خودش است و با گذشت زمان این دو صدا به ما تبدیل میشوند، صورت میگیرد.
داستان از نظر زمانی در سه دوره مختلف رخ داده که بدون اینکه توالی مرتبی داشته باشند، روایت شدهاند: دورهای سه ماهه که خانم سام با حامی آشنا میشود به اضافه حواشی مرتبط با این شخص، سفر دریایی که در آن خانم سام با نبی نواح پور دیدار میکند و در نهایت دوره سوم، زمان حال است که راوی ضمن اینکه به تحلیل هر چیزی که رخ داده میپردازد، نتیجه بسیاری از کارهایش را هم مشاهده میکند. در خلال این روایتها قسمتی از گذشته این سه نفر هم مشخص میگردد.
شروع این کتاب معمای ناپدید شدن یک نفر بوده و به گونهای است که فصل به فصل خواننده خود را به خواندن مشتاق کرده و او را علاقهمند میکند تا از ماجرا سردربیاورد. میتوان با مطالعه این کتاب داستان زنی را خواند که به دلیل عجول بودن و لجبازی، متحمل شکستهایی شده است؛ هر چند که این شکستها موجب دستیابی به هویت تازهای از خودش میشود. در این کتاب داستان شخصی را میخوانید که پس از دیداری تصادفی و ساده، وارد بازی پیچیدهای میشود و یا داستان اعتقادی که دلیلی برای بزرگترین شکست یک مرد میشود.
روز و شب یوسف
کتاب روز و شب یوسف رمانی کوتاه و ۸۰ صفحهای نوشته محمود دولتآبادی است. طبق گفته دولتآبادی، هنگامی که در حال نگارش رمان بلند و معروف خود به نام کلیدر بوده، داستانهایی در ذهن او خلق و موجب آزارش میشدند و او دوست داشته تا آنها را نیز بر روی کاغذ بیاورد تا شاید از آنها رهایی پیدا کند که یکی از همین داستانها، روز و شب یوسف است. داستانی که به گفته خود دولتآبادی، در دورهای به دلیل نوشتن آن، از ادامه کلیدر دست کشیده بود. لازم به ذکر است که این رمان پس از گذشت سی سال، در بین دستنوشتههای او پیدا شده و به چاپ رسیده است.
این کتاب، داستان پسر نوجوانی به نام یوسف را روایت میکند. یوسف در حال گذراندن مرز بلوغ است؛ او در خانوادهای بزرگ شده که شدیداً خشک و مذهبی هستند و محیط خانه آنها پر از خفقان بوده و پدرش نمونهای کامل از مردسالاری است. در عین حال مادر یوسف نیز نمونهای کامل از زنی مطیع است که بسیار دلسوزِ یوسف و خواهرش میباشد و با وجود اینکه پدر خانواده فردی بیتوجه است، او نقش خود را به عنوان یک همسر و مادری دلسوز به خوبی ایفا میکند و از هیچ محبتی دریغ نمیکند.
اما داستان اصلی پیرموان محور یوسف و درگیریهای ذهنی شخصی او در دوران حساس بلوغ است. یوسف برای اینکه به کلاسش برسد، بایستی هر روز مسافتی را در کوچه و خیابان طی کند و همیشه در پشت سر و دوشادوش خود حضور سایهای را حس میکند؛ این سایه مرد بزرگی است که قادر به دیدن آن نیست، ولی دائماً او را احساس کرده و این امر موجب آزار او و ترس و وحشتش میشود.
خانه لهستانی ها
جدیدترین رمان مرجان شیرمحمدی، رمانی است به نام خانه لهستانیها؛ نویسنده در مصاحبهای بیان کرده داستان این کتاب را با تأثیرپذیری از ماجراهای هاکلبری فین به قلم درآورده و روایتگر داستان پسربچه چهارده سالهای است که به بیان داستان دوران ده سالگی خود در خانه لهستانیها میپردازد؛ هنگامی که همراه با مادر، خاله، مادربزرگش و چند خانواده دیگر در خانهای واقع در یکی از محلات جنوبی تهران زندگی میکرد.
از نظر زمانی داستان در زمان پهلوی دوم قرار داشته و اغلب تمرکز آن بر روی دنیای زنان، روایت گذشته، دغدغهها، ترسها و نحوه تصمیمگیری آنها میباشد که با لحنی شیرین و ساده از زبان یک پسربچه (موردی است که از نظر من هوشمندی و خلاقیت نویسنده را نشان میدهد) گفته میشود؛ گاهی اوقات دنیای پسرانه او با دنیای زنان در تضاد است و گاهی هم از این زنها تأثیر میپذیرد.
کتاب دارای چندین شخصیت مهم و کلیدی است که نویسنده با توجه به نقشی که آنها در داستان دارند، به سراغ آنها رفته و توصیفشان میکند. خاله پری از جمله مهمترین و تأثیرگذارترین شخصیتهاست؛ اگرچه این شخصیت در چشم سایر اهالی زنی عجیب و غریب و دیوانه محسوب میشود، اما روی دیگر شخصیت او یک زن باهوش، شجاع و کار درست میباشد.