نکات قابل توجه در هنگام خرید کارت گرافیک
کارت های گرافیک یکی از سخت افزارهایی هستند که از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند و در هنگام خرید لازم است تا کاربران به نکاتی نظیر میزان وضوح تصویر، قدرت پردازش، میزان تولید حرارت و از همه مهمتر میزان سازگاری آن با سایر سخت افزار رایانه توجه نمایند. اغلب کاربران ممکن است در هنگام خرید کارت گرافیک به دنبال یکی از قوی ترین نسخه های آن باشند که از قدرت بسیار بالایی برخوردار است که همین امر موجب بالا رفتن قیمت آن کارت گرافیک نیز خواهد شد.
کارت گرافیک همانگونه که از نامش مشخص است وظیفه پردازش های گرافیکی را برعهده دارد و ومیزان وضوح تصویر رایانه به کارت گرافیک آن نیز بسیار وابسته است. شرکت های گوناگونی وجود دارند که در زمینه تولید کارت های گرافیک مشغول به فعالیت می باشند که از مشهورترین و خوشنام ترین آنها می نیم به شرکت های AMD و Nvidia اشاره کنیم. این دو شرکت از رقابت بسیار نزدیکی در زمینه تولید کارت های گرافیک بسیار قدرتمند برخوردار هستند. کارت های گرافیک تولید شده توسط برند AMD از قیمت کمتری در مقایسه با کارت های گرافیک شرکت Nvidia برخوردار هستند اما ممکن است در این میان تفاوت هایی نیز داشته باشند.
انتخاب برند مناسب
یکی از مهمترین تفاوت هایی که میان کارت های گرافیک تولید شده توسط دو برند معروف AMD و Nvidia وجود دارد، میزان شتاب فناوری رهگیری پرتو در کارت های گرافیک ساخته شده توسط این دو شرکت است. این فناوری مربوط به سرعت اجرای پردازش های گرافیکی است که توسط هر کدام از کارت های گرافیک تولید شده توسط یکی از این دو برند رخ می دهد. شرکت Nvidia در ساخت کارت های گرافیک خود از هسته های سیلیکونی اختصاصی بهره جسته است. همچنین این شرکت دارای رابط کاربری برنامه نویسی خاص خود است که همین امر نیز موجب شده است تا مشکلاتی برای توسعه دهندگان ایجاد شود. در طرف مقابل شرکت AMD سخت افزار نسبتاً کمتری را برای این قابلیت در نظر گرفته است و همین امر می تواند سبب شود تا کارت های گرافیک این برند از سرعت پردازشی کمتری نسبت به کارت های گرافیک Nvidia برخوردار باشند.
میزان سازگاری کارتهای گرافیک
یکی از مهمتری مواردی که قبل از خرید کارت گرافیک لازم است مورد بررسی دقیق و توجه قرار گیرد، فضای موجود درون رایانه است. برخی از کارت های گرافیک ممکن است از ابعاد بزرگی برخوردار باشد و امکان قرار دادن آنها درون محفظه کیس فراهم نباشد بنابراین بهتر از قبل از خرید به فضای محفظه رایانه را مورد بررسی قرار دهید. یکی دیر از مواردی که باید به آن توجه شود، منبع تغذیه رایانه است. منبع تغذیه وظیفه تأمین انرژی مورد نیاز کارت گرافیک را برعهده دارد به همین جهت پیش از خرید کارت گرافیک باید قدرت منبع تغذیه نیز مورد بررسی قرار گیرد. معمولاً اطلاعات منبع تغذیه بر روی بسته بندی آن درج شده است و یا می توان این اطلاعات را از کارت های PCIe نیز به دست آورد. بنابراین بهتر است کارت گرافیکی خریداری شود که امکان تأمین انرژی آن توسط منبع تغذیه رایانه فراهم است.
حافظه و میزان پهنای باند
اغلب کاربران معتقدند که کارت های رافیکی که از حافظه گرافیکی و میزان پهنای بیشتری برخوردار هستند، از سرعت و عملکردی بالاتری بهره می برند. این نکته ممکن است همیشه صحیح نباشد. البته در برخی موارد که کاربر از وضوح تصویر بسیار بالایی مانند 4K به همراه چندین صفحه نمایش استفاده می کند و یا از مقدار RAM کمتری نیز برخوردار است احتمالاً تفاوت چندانی احساس نخواهد کرد. نکته ای که لازم است کاربران بسیار به آن توجه نمایند، میزان پهنای باند کارت گرافیک مورد نظر است. داده هایی که از طریق کارت های گرافیک مورد پردازش قرار می گیرند بر روی حافظه اختصاصی آن که صورت GDDR3 و یا GDDR5 است ذخیره می شود.
همچنین توجه به این نکته نیز لازم است که کارت های گرافیک با حافظه اختصاصی GDDR5 امکان تنظیم دو بار از پهنای باند حافظه های اختصاصی GDDR3 با سرعت یکسان را دارند. همانطور که مشخص شد میزان پهنای باند و نوع حافظه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. به طور مثال کارت گرافیکی که دارای 1 گیگابایت حافظه اختصاصی از نوع GDDR5 است از عملکرد بهتری در مقایسه با کارت گرافیک با حافظه اختصاصی 4 گیگابایت از نوع GDDR3 برخوردار است.
هستههای پردازشی CUDA
CUDA زبان محاسباتی موازی شرکت Nvidia است و به صورت اختصاص در اختیار این شرکت می باشد و مخفف شده عبارت Compute Unified Device Architecture می باشد. این زبان به دلیل برخورداری از روش های خاص محاسباتی برای انجام وظایف خود از دقت و سرعت بیشتری برخوردار است و دارای توان پردازش گرافیکی مطلوبی می باشد. البته تعداد هسته های CUDA اطلاعات خاصی را در اختیار کاربر قرار نخواهند داد اما یکی از موارد مهم برای انجام بازی های گرافیکی به شمار می آیند.
میزان TDP
کارت های گرافیک نیز همانند پردازنده های مرکزی در هنگام انجام پردازش های خود مقداری حرارت تولید می کنند. این میزان حرارت در کارت های گرافیک معمولاً با واحد TDP مشخص می شود. میزان TDP نشان می دهد که برای خنک کردن کارت گرافیک به چه میزان قدرت نیاز می باشد تا کارت گرافیک به دمای مناسبی برسد. در هنگامی که از حداکثر قردت کارت های گرافیک استفاده می شود، معمولاً ممکن است مقداری گرمای بیشتری تولید کند بنابراین هر چه میزان TDP این کارت ها کمتر باشد، قدرت آن کارت گرافیک نیز بیشتر است.
بهترین مدلهای کارت گرافیک 2025
در قسمتهای قبل درباره ویژگیهای بهترین کارت گرافیک و نکاتی که هنگام خرید باید به آن توجه داشته باشید، صحبت کردیم. این بخش به معرفی بهترین کارت های گرافیک سال 2025 اختصاص دارد.
اگر قصد دارید بهترین کارت گرافیک سال 2025 را خریداری کنید، باید ابتدا انتظارات خودتان را مشخص کنید. در لیست پیش روی ما ۹ مورد از بهترین کارتهای گرافیک بازار با قیمتهای متفاوت و عملکردهای گوناگون را بررسی میکنیم. اگر عملکرد فوقالعاده برایتان اهمیت دارد، سه مورد ابتدایی این لیست بهترین انتخاب برای شما محسوب میشوند، اما اگر قیمت هم جزو معیارهای اصلی شما برای خرید کارت گرافیک به شمار میرود، بهتر است به سراغ مواردی بروید که در شماره ۴ به بعد معرفی میکنیم.
Nvidia GeForce RTX 3090
تولیدکنندگان این کارت گرافیک میگویند Nvidia GeForce RTX 3090 همان محصولی است که تجربه نهایی بازی را برای شما فراهم میکند. این کارت گرافیک با اختلاف زیادی جایگاه اول بهترین کارت های گرافیک سال 2025 را در اختیار دارد.
این کارت گرافیک کیفیت 8K را در اختیار کاربران قرار میدهد و برای افرادی مناسب است که قصد دارند همه کارهایی که به کارت گرافیک نیاز دارد را همزمان روی سیستمشان اجرا کنند! این کارت گرافیک قیمت بالایی دارد و به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح میدهند به سراغ مدلهای دیگر بروند، مگر اینکه در وجود آنها کمالگرایی خاصی وجود داشته باشد که باعث علاقه آنها به خرید و تجربه استفاده از بهترینها میشود!
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3090
- CUDA cores: 10496
- Boost clock: 1.7 GHz
- Memory: 24GB GDDR6
- Memory bus: 384-bit
- Memory bandwidth: 936 GBps
- RT cores: 82 (2nd-gen)
- Tensor cores: 328 (3rd-gen)
مزایای Nvidia GeForce RTX 3090
- عملکرد حرفهای
- سرعت بالا در پردازش سنگینترین بازیها
- ظرفیت حافظه ۲۴ گیگابایتی
- طراحی حرفهای
معایب Nvidia GeForce RTX 3090
- اندازه بزرگ
- فقط یک پورت HDMI 2.1 دارد
- کانتکور برق آن ۱۲ پینی است
Nvidia GeForce RTX 3080
این محصول یکی از بهترین کارتهای گرافیک برای کامپیوترهای گیمینگ است که در حال حاضر در بازار وجود دارد. البته برای پیدا کردن این نوع کارت گرافیک باید بازار را زیر و رو کنید، زیرا عرضه آن محدود است و جزو محصولات کمیاب در بازار سختافزارها محسوب میشود.
کمپانی Nvidia در محصول جدید خود پیشرفتهای قابل توجهی را ارائه داده و کارت گرافیک جدید این کمپانی تفاوتهای زیادی با نسلهای قبلی آن دارد. جالب است بدانید که قیمت این کارت گرافیک ۶۹۹ دلار است، اما عملکرد آن نسبت به مدلهای دیگر مانند RTX 2080 Ti که ۱۲۰۰ دلار قیمت دارد، تفاوت زیادی ندارد و حتی در برخی موارد بهتر هم عمل میکند.
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3080
- CUDA cores: 8704
- Base clock: 1440MHz
- Boost clock: 1710MHz
- TFLOPs: 29.76
- Memory: 10GB GDDR6
- Memory clock: 19GT/s
- Memory bandwidth: 760GB/s
مزایای Nvidia GeForce RTX 3080
- پیشرفت گستردهای نسبت به نسلهای قبلی داشته
- قدرت بالایی دارد و از سنگینترین بازیها هم پشتیبانی میکند
- دارای Ray tracing بالا
معایب Nvidia GeForce RTX 3080
- به PSU قوی نیاز دارد
- در بازار کمیاب است
AMD Radeon RX 6800 XT
در میان محصولات انویدیا، تعداد محدودی از آنها نسبت به AMD Radeon RX 6800 XT کیفیت بالاتری دارند. شرکت AMD یکی از اصلیترین رقبای این برند محسوب میشود. AMD Radeon RX 6800 XT نیاز گیمرهای حرفهای که قصد دارند با کیفیت 4K بازی کنند را برآورده میکند.
همانطور که پیش از این گفتیم محصول شرکت Nvidia در بازار کمیاب است. بنابراین اگر آن را پیدا نکردید، به سراغ محصول کمپانی AMD بروید. این بهترین جایگزین برای کارت گرافیک ۵ ستاره Nvidia GeForce RTX 3080 است و یکی از بهترین کارت های گرافیک سال ۲۰۲۲ محسوب میشود.
ویژگیهای AMD Radeon RX 6800 XT
- RDNA cores: 4608
- Base clock: 1825
- MHzBoost clock: 2250MHz
- TFLOPs: 20.74
- Memory: 16 GB GDDR6
- Memory clock: 16 GT/s
- Memory bandwidth: 512GB/s
مزایای AMD Radeon RX 6800 XT
- کیفیت 4K ارائه میدهد
- نسبت به رقیب خود در شرکت انویدیا ارزانتر است
معایب AMD Radeon RX 6800 XT
- عملکرد ردیابی اشعه در این کارت گرافیک متوسط است
- در کیفیت 4K کندتر از رقیب خود در شرکت انویدیا عمل میکند
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
این کارت گرافیک ویژگیهای مشابه بسیاری با نسل بعدی خود، RTX 3070، دارد. هر دو کارت گرافیک واحد پردازش گرافیکی مشابهی به نام GA104 دارند. البته تعداد MSهای فعال در RTX 306 کمتر است. این کارت گرافیک مانند پسرعموی نسل جدیدتر خود ۸ گیگابایت حافظه GDDR6 و یک گذرگاه ۲۵۶ بیتی دارد.
این کارت گرافیک هزینه مناسبی دارد و در سال 2025 با قیمت ۳۹۹ دلار فروخته میشود. قیمت مناسب آن دلیل موجهی برای سیلیکون نسبتا ضعیف آن است. این کارت گرافیک از رزولوشنهای مختلف پشتیبانی میکند و جایگزین ارزانتری برای کارتهای گرافیک نسل بالاتر مانند TRX3080 است. اگر قیمت برایتان اهمیت دارد و در عین حال به دنبال بهترین کارت های گرافیک سال 2025 هستید، این گزینه میتواند نیاز شما را برآورده کند.
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
- CUDA cores: 4864
- Base clock: 1410MHz
- Boost clock: 1665MHz
- TFLOPs: 16.20
- Memory: 8GB GDDR6
- Memory clock: 14GT/s
- Memory bandwidth: 448GB/s.
مزایا Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
- یک محصول اقتصادی است که در عین کیفیت بالا، قیمت مناسبی دارد
- عملکرد آن در رزولوشن ۲۰۸۰ فوقالعاده است
معایب Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
- کانکتور برق آن ۱۲ پین است که استفاده از آن را سخت میکند
- در کیفیت 4K عملکرد ایدهآلی ندارد
Nvidia GeForce RTX 3070
اولین نکتهای که در این کارت گرافیک توجه کاربران را جلب میکند، قیمت بالای ۴۹۹ دلاری آن است. البته زمانی که این کارت گرافیک در میان بهترین کارت های گرافیک سال 2025 رده بندی میکنیم و متوجه میشویم که از کیفیت 4K هم پشتیبانی میکند، قیمت آن معقول به نظر میرسد. غولهایی که پیش از این معرفی کرده بودیم، قیمت بالاتری داشتند و حتی برخی از آنها با ۱۲۰۰ دلار فروخته میشوند.
این کارت گرافیک برای بازی انتخاب مناسبی است؛ علت اصلی که کاربران حرفهای آن را انتخاب میکنند فناوری DLSS است که کمپانی انویدیا برای ارتقای عملکرد کارتهای گرافیک خانواده RTX ارائه داده است.
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3070
- CUDA cores: 5888
- Base clock: 1500MHz
- Boost clock: 1,725MHz
- TFLOPs: 20.37
- Memory: 8GB GDDR6
- Memory clock: 14GT/s
- Memory bandwidth: 448GB/s
مزایای Nvidia GeForce RTX 3070
- نرخ Turing-topping frame در آن بالاست
- مصرف برق کمی دارد
- کارت گرافیکی است که میتواند نیازهای عمومی کاربران و گیمرها را برآورده کند
معایب Nvidia GeForce RTX 3070
- کانکتور برق ۱۲ پینی دارد
- قیمت آن بالاست
AMD Radeon RX 6900 XT
کارت گرافیک RTX 3090 تولید شده توسط شرکت انویدیا برای مدتی بدون رقیب در بازار عرضه میشد و به همین دلیل فروش بالایی داشت. اما بعد از مدت کوتاهی کمپانی AMD رقیب آن را تولید و در بازار عرضه کرد. این کمپانی قصد دارد با ویژگیهایی مثل مصرف برق کمتر، سرعت بالاتر در کیفیت 4K و قیمت مناسبتر، RTX 3090 را از بازار رقابت کنار بزند.
با وجود اینکه AMD Radeon RX 6900 XT ویژگیهای مناسبی دارد و میتواند نیاز گیمرها، گرافیستها و مدلسازان را برآورده کند، اما نمیتواند در رتبههای اول لیست بهترین کارت های گرافیک سال 2025 قرار بگیرد. این کارت گرافیک در بازیهای سنگین که قدرت پردازشی گرافیکی بالایی میطلبند، عملکرد خوبی از خود نشان نمیدهد و مشخص میشود که یک میانرده است. قیمت مناسب این محصول نقطه قوت اصلی آن محسوب میشود که البته باعث شده کمپانی AMD برای کاهش هزینه تولید، برخی از ویژگیها را از این محصول حذف کند.
ویژگیهای AMD Radeon RX 6900 XT
- RDNA cores: 5120
- Base clock: 1825MHz
- Boost clock: 2250MHz
- TFLOPs: 23.04
- Memory: 16GB GDDR6
- Memory clock: 16GT/s
- Memory bandwidth: 512GB/s
مزایای AMD Radeon RX 6900 XT
- برخی از ویژگیهای آن با RTX 3090 مشابه است و در راهاندازی برنامههای سبک و نیمه سنگین عملکردی مشابه این کارت گرافیک دارد
- مقرون به صرفه است
معایب AMD Radeon RX 6900 XT
- نسبت به سایر کارتهای گرافیک موجود در لیست عملکرد ضعیفتری دارد
- عملکرد ray-tracing آن در سطح متوسط است
Nvidia GeForce RTX 3080 Ti
این کارت گرافیک بهترین محصول تولیدشده توسط Nvidia نیست، اما جزو محصولات پرطرفدار آن است. اگر گیمری هستید که قصد دارید سیستم خود را با کیفیت مناسب ارتقا دهید،Nvidia GeForce RTX 3080 Ti انتخاب خوبی برای شما محسوب میشود. این کارت گرافیک در بازی و کاربردهای دیگری که به کیفیت 4K نیاز دارند، عملکردی مشابه RTX 3090 از خود نشان میدهد و فقط کمی از آن ضعیفتر است.
این کارت گرافیک یکی از گرانترین کارتهای موجود در بازار است که با قیمت ۱۲۰۰ دلار عرضه میشود. به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح میدهند یا نسخه ارزانتر آن، Nvidia GeForce RTX 3080، را تهیه کنند یا با صرف بودجه بیشتر به سراغ غول انویدیا، RTX 3090، میروند.
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3080 Ti
- CUDA cores: 10240
- Base clock: 1365MHz
- Boost clock: 1665MHz
- TFLOPs: 34.10
- Memory: 12GB GDDR6X
- Memory clock: 19GT/s
- Memory bandwidth: 912.4GB/s
مزایای Nvidia GeForce RTX 3080 Ti
- پشتیبانی از کیفیت 4K
- عملکردی مشابه RTX 3090
- قابلیت ray tracing فوقالعاده
معایب Nvidia GeForce RTX 3080 Ti
- قیمت بالا و اختلاف قیمت زیاد با RTX 3080
- مصرف برق بالا (۳۵۰ وات)
- سریع داغ میکند
Nvidia GeForce RTX 3060 12GB
حافظه این کارت گرافیک نسبت به RTX 3080 ظرفیت بالاتری دارد، اما عملکرد آن کندتر است. این کارت گرافیک معمولا در ساخت کامپیوترهای گیمینیگ نیمه حرفهای مورد استفاده قرار میگیرد. افرادی که قصد دارند همه قطعات را در سطح قابل قبولی داشته باشند و به دنبال تجربه بهترینها نیستند، کارت گرافیک Nvidia GeForce RTX 3060 12GB و یا حتی نسخه ۶ گیگابایتی RTX 3060 را انتخاب میکنند.
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3060 12GB
- CUDA cores: 3584
- Base clock: 1320MHz
- Boost clock: 1777MHz
- TFLOPs: 12.74
- Memory: 12GB GDDR6
- Memory clock: 15GT/s
- Memory bandwidth: 360GB/s
مزایای Nvidia GeForce RTX 3060 12GB
- پشتیبانی از ۶۰ فریم بر ثانیه در کیفیت 1440p
- ارتقای عملکرد در سطح قابل قبول نسبت به نسلهای قبلی
- قابل استفاده در کامپیوترهای گیمینگ آماده
معایب Nvidia GeForce RTX 3060 12GB
- سرعت آن در برخی موارد شبیه RTX 2060 است
- نسبت به ویژگیهایی که دارد، قیمت آن بالاست. شاید RTX 3060 Ti با قیمت ۳۹۹ دلار جایگزین مناسبتری برای این کارت گرافیک باشد.
Nvidia GeForce RTX 3050
تعداد کارتهای گرافیکی که کمتر از ۳۰۰ دلار قیمت دارند و در عین حال کیفیت قابل قبولی را هم ارائه میدهند، بسیار محدود است. کارت گرافیک Nvidia GeForce RTX 3050 برای افرادی مناسب است که نمیخواهند هزینه زیادی برای خرید این محصول صرف کنند. اگر گیمر هستید، بهتر است به سراغ نمونههای مشابه بروید و با افزایش بودجه، کارت گرافیک قدرتمندتری خریداری کنید. این کارت گرافیک معمولا در کامپیوترهای شخصی که برای کاربردهایی به غیر از گیم و گرافیک مورد استفاده قرار میگیرند، به کار میرود.
ویژگیهای Nvidia GeForce RTX 3050
- CUDA cores: 2560
- Base clock: 1552MHz
- Boost clock: 1777MHz
- TFLOPs: 9.098
- Memory: 8GB GDDR6
- Memory clock: 14GT/s
- Memory bandwidth: 224GB/s
مزایای Nvidia GeForce RTX 3050
- پشتیبانی از قابلیتهای DLSS و ray tracing
- سرعت بالاتر نسبت به RX 6500 XT
- قیمت مناسب
معایب Nvidia GeForce RTX 3050
- عملکرد آن در طولانیمدت ضعیفتر میشود.
- برای گیم و پردازشهای گرافیکی سنگین و نیمهسنگین مناسب نیست.
نکات قابل توجه برای خرید کارت گرافیک مناسب
در صورتی که اقدام به گزینش چند کارت گرافیک نموده اید لازم است تا بازخوردهای سایر کاربران را نیز مورد توجه قرار دهید. این نکات می توانند شامل میزان مصرف انرژی کارت گرافیکنسبت به توان خروجی آن، ابعاد آن و میزان هماهنگی آن با سایر سخت افزارهای موجود بر روی رایانه باشند.
کارت های گرافیک سری GTX در مقایسه با کارت های گرافیک سری RTX از ابعاد کوچکتری برخوردار هستند و ممکن است این نکته موجب تولید گرما از جانب کارت های گرافیک سری GTX شود. همچنین لازم است تا کارت گرافیک و پردازنده مرکزی رایانه از نظر قدرت با یکدیگر هماهنگ باشند. در صورتی که هر کدام نسبت به دیگری از قدرت بیشتری برخوردار باشند ممکن است قطعه قوی تر قادر به ارائه تمام قدرت خود نباشند. کارت های گرافیک به دلیل برخورداری از سیستم های خنک کننده متفاوت و همچنین میزان اورکلاک دارای قیمت های متفاوتی هستند.
شرکت Nvidia کارت های گرافیک سری GTX را به فناوری G-Sync Ultimate تجهیز کرده است و شرکت AMD نیز کارت های گرافیک سری RX 400 به بالا را به فناوری Free Sync تجهیز کرده است که به آن نرخ نوسازی انطباقی نیز گفته می شود و موجب کاهش میزان ناهماهنگی های موجود میان نرخ نوسازی و نرخ فریم تصویر میگردد.
لازم به ذکر است که همیشه جایگزینی کارت گرافیک جدید با یک کارت قدیمی نمی تواند به معنای بهبود در عملکرد رایانه شود. همچنین به طور قطع نمی توان گفت که کارت های گرافیک سری Nvidia RTX 20 در مقایسه با سری Nvidia RTX 10 از سرعت بیشتری برخوردار هستند. استفاده از دو کارت حافظه به صورت همزمان نیز می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. همچنین قمست زیادی از فعالیت در زمینه ویرایش تصاویر برعهده پردازنده مرکزی رایانه است و کارت گرافیک چندان مداخله ای در این زمینه ندارد اما در صورت ویرایش تصاویری که از قابلیت 3D برخوردار هستند این وظیفه برعهده کارت گرافیک است.