طبق آمار موجود تعداد جوانان بین 15 تا 25 سال که به دلیل صدمات و دردهای ناحیه پا در فصل تابستان به پزشک مراجعه کردهاند افزایش یافته است در حالی که طبیعتاً جوانان نباید پادرد داشته باشند. در فصل تابستان سال گذشته تنها در کشور انگلیس بیشتر از 200 هزار نفر به خاطر صدمه دیدن پاهایشان به دکتر مراجعه کردهاند که دلیل اغلب آنها استفاده از کفش نامناسب بوده است.
اگر شما هم میخواهید از این نوع کفش بخرید باید در انتخاب و نحوه استفاده از آن دقت بالایی داشته باشید تا با گذشت زمان برای پاهای شما مشکلی پیش نیاید. در ادامه به بررسی ویژگی های صندل مردانه و زنانه میپردازیم.
نکات مثبت استفاده از صندل
در فصل تابستان اغلب افراد زمان بیشتری از روز را خارج از خانه میگذرانند و باید برای پیادهرویهای با زمان طولانی و یا قدم زدنهای دوستانه کفش مناسبی باید داشته باشند. همچنین کفش و صندل های آنها باید با لباسهای تابستانی هماهنگ باشند. صندلهای لژدار و بنددار ، کفشهای باله توانایی این را به شما میدهند تا بتوانید در یک تابستان گرم تیپ و ظاهر خودتان را بینظیر نگه دارید. تولیدکنندگان کفش ، مدلهای مختلف از کفشهای تابستانی را وارد بازار میکنند ولی ما در این مقاله پنج مدل از این کفشها را که هر خانم شیک پوشی باید در کمد خود داشته باشد را به شما معرفی میکنیم. همچنین نامهای دارای اعتبار در تولید کفشهای تابستانی که شما میتوانید از میان تولیدات آنها ، کفش مورد نظرتان را انتخاب کنید در این مقاله معرفی شدهاند. راههای مواظبت و نگهداری از صندلهای با جنس چرم برای شما توضیح داده شده است.
سایز مناسب
به طور معمول کفشهای مخصوص فصل تابستان و صندلها از انگشتان پا محافظت کمتری میکنند و قسمت کمی از آنها را پوشش میدهند . ساخت برخی از آنها به قدری بد است که وقتی راه میروید از پای شما خارج میشوند و شما را وادار میکنند تا برای اینکه پای خود را درون کفش نگه دارید انگشتان خود را جمع کنید. انجام این کار به مدت زیاد باعث میشود عضلههای پا و انگشتان بیش از اندازه کشیده شده و تاندونهایی که عضلهها را به هم وصل میکنند درد کرده و بافتهای حساس پا ورم کنند. و در برخی دیگر انگشتان پا به صورت نامتعارف به یک جهت خم میشود که بعد از چند ماه اثرات بد آن به صورت تاول و پینههای بزرگ و کوچک دیده میشود . بهتر است از اندازه بود صندل خود مطمئن شوید. بزرگ بودن آن باعث لغزیدن پا در آن و پیچ خوردگی پا میشود.
انتخاب پاشنه مناسب
پاشنه صندل شما هرگز نباید از 4 سانتیمتر تجاوز کند. این عدد به وسیله انجام تحقیقات بسیار دقیق محاسبه شده است باعث ایجاد کمترین مقدار فشار به پاها، ران و کمر میشود. پاشنههای بلندتر از این مقدار فشار وارد بر پاها را بسیار افزایش میدهد که مقدار آن تا هفت برابر حد استاندارد مشاهده شده است. محققین انشگاه آکسفورد دریافتند که پوشیدن کفش پاشنه بلند مقدار نیروی زیادی را به بخشهای درونی مفصل زانو وارد کرده و باعث صدمه دیدن آن میشود. همچنین پوشیدن این کفشها تعادل در تقسیم وزن بدن بر روی پاها را به هم زده و سبب کوتاه شدن عضلات ساق پا و افزایش حجم تاندون آشیل میشود.
توصیه ما به خانمها هنگام خرید صندل زنانه این است که صندل با پاشنه بیش از 3 سانتیمتر را خریداری نکنند زیرا که هر چه ارتفاع پاشنه بیشتر شود فشار وارد شده به کف پا افزایش یافته و این فشار با انتقال به پنجه ئ انگشتان پا باعث ییرونزدگی انگشتان از صندل و صدمه دیدن و زخمی شدن آنها میشود. صدماتی مثل انحراف انگشتان پا ، تاول و پینه ، خمیدگی انگشتان ، میخچه و کمر درد ، زانو درد و درد پاشنه پا همگی از عوارض پوشیدن کفشها و صندل پاشنه بلند است.
صندل بدون پاشنه و تخت
اگر جزء خانم هایی هستید که دوست دارید کفشتان خیلی راحت باشد حتما در فصل تابستان صندل تخت و پاشنه بلند بپوشد. همچنین این صندلها همراه با شلوار جین و یا دامنهای کوتاه اسپرت بسیار جذاب خواهند بود. هر سال مدلها گوناگونی از این صندلها تولید شده و وارد بازار میشوند که طرفداران خاص خود را دارند.
صندل گلادیاتوری
این نوع از صندل هم دارای مدل پاشنه بلند و هم بدون پاشنه و تخت است. طرح آنها اقتباسی از سبک رومیان باستان است که علت نامگذاری این صندلها نیز همین موضوع است. این نوع صندل بندهایی دارد که به طور افقی قرار دارند. این صندلها منحصر به فرد بوده و توجهها را به سمت خود جذب میکنند . به همین علت طرفداران زیادی نیز دارند. این مدل از صندل فانتزی بوده و همراه با شلوار جین بسیار زیبا به نظر میرسند. بعضی از خانمها ترجیح میدهند این صندلها را با دامن و شلوارک کوتاه بپوشند.
صندل پاشنه بلند
اگر در نظر دارید تا پاهای شما به صورت کشیده و زیبا دیده شوند حتما از این صندلها و کفش پاشنه بلند بپوشید. بدون شک این صندلها باعث میشود پاهای شما زیبا دیده شوند. این مدل از صندلها بیشتر مناسب لباسهای کوتاه هستند.
توجه به شکل و فرم پا داخل کفش
یک نکته مهم در انتخاب کفش و صندل این است که در هنگام راه رفتن پا باید درون کفش ثابت باشد و به طرفین حرکت نکند. بیشتر کفشهای پاشنه بلند به خصوص مدلهایی با قیمت بالا و شکل و طرح عجیب و غریب به هیچ وجه برای راه رفتن ساخته نشدهاند . کسانی که این مدل از کفشها را طراحی کرده و میسازند مه توجه و تمرکز خود را معطوف به زیبایی کرده و آخرین چیزی که به آن فکر میکنند سلامتی پا است.
جنس صندل
مناسب ترین ماده برای استفاده در ساخت صندل ، چرم است. زیرا هم زیبا و با دوام بوده و هم از عرق کردن پا نیز جلوگیری میکنند.
کف صندل
کف صندل نباید زیاد سفت باشد بلکه باید تا حدی نرم و قابل انعطاف باشد. هم چنین جنس آن باید به گونهای باشد که گرمای کف زمین را به کف پا منتقل نکند و آن را نسوزاند. یک انتخاب مناسب استفاده از کفی هایی از جنس چرم است.
انتخاب صندل برای کودکان
همواره سعی داشته باشید تا صندل کودکان سبک و با دوام باشد. زمانی که میخواهید صندل برای کودکان خریداری کنید حتما آنها را باخود ببرید و از اندازه مناسب صندل برای کودک خود مطمئن شوید. برخی از والدین هنگام خرید کفش برای فرزند خود سایز بزرگتر انتخاب میکنند که باعث میشود پا داخل کفش بلغزد و کودک نتواند به راحتی دویده و یا بازی کند. همچنین باعث پیچ خوردن پا و صدمه دیدن آن میشود. استفاده از کفش بزرگتر برای کودکان سبب بد فرم شدن پا و اختلال حرکتی در کودکان میشود. نتایج مطالعات نشان میدهد که کودکانی که از کفشهای بزرگتر از اندازه پای خود استفاده میکنند بیشتر دچار عارضه صافی کف پا میشوند.
اجزای صندل
بند روی کفش : بند یا محافظ روی صندل ، ضعیف بوده و دوام آن کم است . قادر به همرای حرکت پا نبوده و نمیتواند مراقبت لازم را از آن داشته باشد. از صدمات این بند میتوان به برجسته شدن استخوان کناری برجستگی کف پا و تحریک شدن آن اشاره نمود. تمام نیروی وارد شده از پا و وزن بدن برای حفظ کردن عادل و اینکه صندل از پا خارج نشود به انگشتها انتقال مییابد. به همین خاطر بعد از اینکه مدتی از این صندل استفاده شد ، عوارضی مانند برجستگی غیر عادی استخوان انگشت پا، کشیده شدن و صدمه دیدن تاندون و عصبهای انگشتهای پا ، درد گردن و کمر را خواهیم دید.
بدون محافظ و همراه :قسمت جلو پا به خصوص برجستگی استخوان بین انگشتها و انحنای کف پا ، باید محافظت بشود. این حفاظ میبایست در کف کفش جاگذاری شود ولی در صندل این قسمت در نظر گرفته نشده است. زمان راه رفتن حس میکنید که این قسمت مستقیما با زمین ارتباط دارد و به این قسمت از پا صدمه خواهد رسید.
راه رفتن : استفاده از صندل بدون محاظ سبب میشود تا راه رفتن نامناسب و نامطمئن شود ، و باعث ایجاد عوارضی مانند صدمه به کف ، زانو ، مچ و تاندون آشیل در مرحله اول و در صورت ادامه داشتن استفاده از این صندلها ، صدمات گسترش یافته و به قسمتهای دیگر بدن مانند کمر و لگن و در موارد خیلی شدید گردن صدمه وارد خواهد کرد.
مچ پا : استفاده از صندل بدون بند به خاطر اینکه بند محافظ برای ثابت نگه داشتن مچ پا ندارد ، سبب صدمه دیدن مچ شده و رگ به رگ شدن ، پیچ خوردگی و شکستگی مچ پا را به دنبال خواهد داشت.
پاشنه پا : پاشنه صندل شما هرگز نباید از 4 سانتیمتر تجاوز کند. این عدد به وسیله انجام تحقیقات بسیار دقیق محاسبه شده است باعث ایجاد کمترین مقدار فشار به پاها، ران و کمر میشود. پاشنههای بلندتر از این مقدار فشار وارد بر پاها را بسیار افزایش میدهد که مقدار آن تا هفت برابر حد استاندارد مشاهده شده است. محققین انشگاه آکسفورد دریافتند که پوشیدن کفش پاشنه بلند مقدار نیروی زیادی را به بخشهای درونی مفصل زانو وارد کرده و باعث صدمه دیدن آن میشود. همچنین پوشیدن این کفشها تعادل در تقسیم وزن بدن بر روی پاها را به هم زده و سبب کوتاه شدن عضلات ساق پا و افزایش حجم تاندون آشیل میشود.
انحنای کف پا : در کف صندلها از یک لایه نازک که صاف است استفاده میشود که انحنایی ندارد. به همین علت احنای کف پا خالی مانده و پر نمیشود. پس زمانی که بلند میشوید و مینشینید انحنای کف پا به جای خالی می خورد ک هاین عمل باعث صدمه دیدن تاندونهای کف پا خواهد شد. کف صندل باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که انحنای کف پا را به صورت کامل در بر گرفته و از آن محافظت کند. طراحی کف پا به این صورت از ایجاد خستگی در عضلات جلوگیری کرده و گرفتگی عضلات و تاول را کاهش میدهد. به طور معمول در کفشهای درجه یک و خوب ، بخش وسط کفش کمی با ضخامت بیشتر ساخته میشود تا قسمتهای خالی پا را در بر بگیرد.
صدمات ناشی از استفاده از صندل نامناسب
اگر کیفیت صندلی که استفاده میکنید خوب نباشد و هنگام راه رفتن بر روی فرش به صورت کامل به پا نچسبد ، سبب ایجاد صدماتی مثل درد قسمت بالشتکی پا ، صدمه دیدن کف پا ، کمر و پشت ، انحراف زانو و درد آن ، صدمه با ساق پا ، درد پاشنه ، ایجاد پیه و میخچه در پا میشود. پس زمانی که قصد خرید صندل دارید دقت لازم را داشته باشید که صندل به طور کامل به پای شما محکم شده و پا درون آن نلغزد.
توصیه به افراد مبتلا به دیابت
اگر شما بیماری دیابت دارید لازم است که به طور کامل از استفاده از صندل و انواع کفشهای تابستانی صرف نظر نمایید. افراد دیابتی نسبت به افراد عادی بیشتر در خطر زخم و جراحت در قسمت پا بوده که به طور معمول نیز دیرتر از افراد عادی خوب میشوند. البته شاید شما بتوانید کفشهای مخصوصی پیدا کنید که برای این افراد ساخته شده است و از ایجاد زحم در پا جلوگیری میکنند. در هر صورت بهتر اس شما روزانه پای خود را بررسی کرده و در صورتی که زخمی مشاهده نمودید سریع تر برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که 80 درصد قطع پا از یک زخم ساده شروع میشود که سریعا درمان نشده است.