گوریلا گلس (Gorilla Glass)چیست؟
گوریلا گلس یک برند از شیشههای مقاوم است که توسط شرکتی به نام Corning Inc. تولید شده و توسعه یافته است. این شیشهها به گونهای طراحی شدهاند که گوشیهای هوشمند و دستگاههای دیگر از جمله تبلت و دیگر گجتها را در برابر آسیب و خط و خش مقاوم کند و در عین حال سبک و نازک باشد. کمپانی Corning انواع دیگری از شیشههای محافظ را هم تولید میکند. با این حال، این محصولات با نام تجاری دیگری فروخته میشوند و گوریلا گلس به گوشیهای هوشمند اختصاص دارد.
گوریلا گلسها از چه چیزی ساخته شدهاند؟
گوریلا گلس نوعی شیشه است و از مادهای به نام آلکالی-آلومینوسیلیکات ساخته شده که از اتصال آلومینیوم، سیلیکون و اکسیژن به یکدیگر تشکیل میشود. این مواد طی فرایندی تحت فشار و دمای بالا، مقاومت بسیار بالایی پیدا میکنند و در مقابل خراش و شکستن مقاوم میشوند.
انواع نسخههای گوریلا گلس
گوریلا گلس از زمانی که برای بار اول تولید شد، تغییرات زیادی را تجربه کرده و جدیدترین نسخههای آن نسبت به نسخه اولیه پیشرفت زیادی دارند. نسخه اولیه گوریلا گلس از گوشی در مقابل لک شدن و اثر انگشت محافظت میکرد، اما جدیدترین نسخه آن از گوشی در مقابل سقوط از ارتفاع دو متری هم محافظت میکند. در ادامه انواع نسخههای گوریلا گلس را معرفی میکنیم:
نسل اول گوریلا گلسها
اولین نسخه گوریلا گلس بین سالهای 2005 تا 2006 تولید شد، اما اولین عرضه عمومی آن با آیفون انجام شد. اپل اولین گوشیهای خود را در سال 2007 به دنیا عرضه کرد و به درخواست این شرکت، صفحه نمایش آن 1.5 میلی متر ضخامت داشت و دارای پوشش اولئوفوبیک بود که اثر انگشت و لکه صفحه نمایش را به حداقل میرساند. با این حال، آیفون تنها گوشی هوشمندی نبود که گوریلا گلس را روی صفحه نمایش خود داشت. Corning تنها در نسل اول توانست فناوری خود را بر روی 250 دستگاه نصب کند.
گوریلا گلس 2
در سال 2012، کورنینگ گوریلا گلس 2 را در نمایشگاه CES منتشر کرد. شیشه به همان اندازه مقاوم بود، اما ضخامت آن کمتر شده بود، نسل دوم 20 درصد باریکتر از مدل اول بود. در آزمایشات آزمایشگاهی، گوریلا گلس 2 توانست تا 50 کیلوگرم فشار را بدون ترک یا شکستن تحمل کند. در همان سال، گوریلا گلس روی 600 میلیون دستگاه عرضه شد. از آنجایی که این نسخه از نسخه اول نازکتر بود، به سازندگان اجازه داد مدلهای سبکتر و نازکتری از گوشیهای خود تولید کنند.
گوریلا گلس 3
شیشه گوریلا گلس 3 برخلاف نسخه قبلی که بیشتر روی ضخامت تمرکز داشت، مقاومت بیشتری را به همراه داشت. طبق ادعای کورنینگ، نسل سوم گوریلا گلس از ایجاد خط و خش روی نمایشگر گوشی تا 35 درصد جلوگیری میکرد. از طرف دیگر این کمپانی در تولید نسخه 3 برای اولین بار از فناوری NDR استفاده کرد که از بروز خط و خشهای عمیق به نمایشگر گوشی یا تبلت جلوگیری می کرد.
![گوریلا گلس چیست]()
خرید و قیمت انواع گلس گوشی
گوریلا گلس 4
شرکت کورنینگ در سال 2014 نسخه جدید گوریلا گلس را ارائه کرد. این شرکت در پژوهشهای خود متوجه شده بود که 70 درصد آسیبهای صفحه نمایش به دلیل افتادن گوشی اتفاق میافتد و به همین دلیل شروع به سرمایهگذاری برای تقویت شیشه نسخه جدید گوریلا گلس کرد. بنابراین گوریلا گلس 4 با ایده مقاومت در برابر افتادن گوشی ساخته شد. مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که نسخه چهارم گوریلا گلس دو برابر قویتر از نسخه قبلی است.
گوریلا گلس 5
نسل پنجم گوریلا گلس در سال 2016 عرضه شد. تمرکز این نسخه هم بر مقاومت بیشتر در برابر سقوط گوشی بود و قدرت آن چهار برابر نسخه قبلی بود. کورنینگ ثابت کرد که در مطالعات آزمایشگاهی، گوریلا گلس 5 توانسته است از سقوط از ارتفاع 1.6 متری جان سالم به در ببرد. این شرکت ادعا کرد که اگر گوشیهای مجهز به گوریلا گلس 5 روی سطوح بسیار سخت بیفتد، کمتر در معرض شکستگی و ترم قرار میگیرد.
گوریلا گلس 6
گوریلا گلس 6 که در جولای 2018 عرضه شد، یک گام بسیار بزرگ نسبت به نسل پنجم بود. کورنینگ در این سال ادعا کرد که نسخه جدید گوریلا گلس را در معرض روشهای جدید آزمایشی دقیق قرار داده است. نتیجه چه بود؟ گوریلا گلس 6 به اندازه کافی قوی بود که بتواند در برابر 15 سقوط متوالی بر روی سطوح سخت از ارتفاع 1 متری مقاومت کند. نسخه 6 دو برابر قویتر از گوریلا گلس 5 رتبهبندی شده و هنوز هم در ساخت گوشیهای هوشمند از آن استفاده میشود.
گوریلا گلس ویکتوس
در ژوئیه 2020 شرکت کورنینگ از راهاندازی جدیدترین نسخه گوریلا گلس برای تلفنهای هوشمند، تبلتها، لپتاپها و گجتهای پوشیدنی خبر داد. با معرفی این محصول، کورنینگ طرح شمارهگذاری را که کاربران در طول سالها به آن عادت کرده بودند، کنار گذاشت. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که گوریلا گلس ویکتوس در برابر سقوط از ارتفاع 2 متری مقاومت میکند. همچنین دو برابر بیشتر از نسل قبلی خود در برابر خش مقاوم است.
انواع گوریلا گلس ها چه تفاوتی باهم دارند؟
اگرچه انتظار میرود هر نسخه جدید گوریلا گلس، از هر لحاظ نسبت به نسخههای قبلی برتری داشته باشد، اما در واقع چنین نیست! ضخامت گوریلا گلس از نسخه اول تا نسخه نهایی بسیار کمتر شده و وزن آن هم کاهش یافته است. همچنین کورنینگ تمرکز خود را بر افزایش مقاومت این محصول در مقابل سقوط از ارتفاع گذاشته و به هدف خود هم رسیده است. امام موضوع قابل توجه این است که مقاومت گوریلا گلس در مقابل خط و خش به همین نسبت افزایش نیافته است.
![انواع گوریلا گلس ها چه تفاوتی باهم دارند؟]()
آزمایشهای انجام شده نشان میدهد که گوریلا گلس 3 در مقایسه با گوریلا گلس 5، مقاومت بیشتری در مقابل خط و خش نشان میدهد. دلیل این امر این است که برای تولید نسخههای جدید، شیشه حرارت و فشار بیشتری را دریافت میکند و در عین این که در مقابل شکستگی ناشی از سقوط مقاوم تر میشود، اما مقاومت آن در برابر خط و خش کاهش مییابد.
آیا گوریلا گلسها هرگز نمیشکنند؟
توصیه میشود هنگام خرید گوشی به این نکته توجه کنید که در ساخت گوشی از فناوری گوریلا گلس استفاده شده باشد. حتی نسخههای قدیمی گوریلا گلس هم برای گوشیهای هوشمند مزیت به شمار میروند. با این حال این به این معنی نیست که گوشیهای مجهز به گوریلا گلس هرگز نمیشکنند. اگرچه این فناوری گوشی را در مقابل سقوط از ارتفاع و خط و خش مقاومتر میکند، اما با این حال چنانچه تحت فشار زیاد قرار بگیرد یا از ارتفاع زیاد بر روی زمین سقوط کند، احتمال شکستن آن میرود. پس حتی اگر گوشی شما به گوریلا گلس مجهز است، در استفاده از آن مراقبت کنید.
از کجا بفهمیم گوشی ما گوریلا گلس دارد؟
اکثر سازندگان گوشیهای هوشمند، نوع شیشه گوریلا گلس مورد استفاده را در مشخصات دقیق ذکر میکنند و یک نگاه سریع به مشخصات باید تمام جزئیات مورد نیاز را نشان دهد. با این حال، برخی دیگر نیز وجود دارند که به وضوح به نوع گوریلا گلس استفاده شده اشاره نمیکنند. اگر واقعا مشتاق هستید بدانید که گوشی شما دارای چه نسخهای از گوریلا گلس است، ممکن است لازم باشد کمی جستجو کنید . لازم به ذکر است که کورنینگ تنها شرکتی نیست که در زمینه ساخت شیشههای مقاوم در برابر خش برای گوشیهای هوشمند فعالیت میکند و ممکن است گوشی شما به برند دیگری از شیشه مقاوم مجهز باشد.
چه گوشی هایی گوریلا گلس دارند؟
در ساخت گوشیهای هوشمند از انواع مختلف گوریلا گلس استفاده شده است. در ادامه به طور مختصر به گوشیهای مجهز به گوریلا گلس اشاره میکنیم:
گوریلا گلس 1
از این گوریلا گلس در اولین نسخه گوشی آیفون استفاده شده است.
گوریلا گلس 2
از این گوریلا گلس در Samsung Galaxy S3, Galaxy Note 2 استفاده شده است.
گوریلا گلس 3
از این گلس در گوشیهای LG G6, Nokia 2, Motorola Moto G5 plus, Samsung Galaxy S4, Redmi Mi Max 2 استفاده شده است.
گوریلا گلس 4
از گوریلا گلس ۴ در ساخت گوشیهای Samsung Galaxy A9 Pro, Samsung Galaxy C9 Pro, LG G5, Redmi Mi Note 3 و Redmi Mi A1 استفاده شده است.
گوریلا گلس 5
از گوریلا گلس 5 در تولید گوشیهایSamsung Galaxy S9 and S9 Plus, Samsung Galaxy note 8, LG V30 و Oppo F5 استفاده شده است.
![گوریلا گلس 5]()
آیا جایگزینی برای گوریلا گلس ها وجود دارد؟
گوریلا گلس در حدود یک دهه یکهتاز بوده است، اما اکنون فناوریهای دیگری هم برای حفاظت از گوشیهای هوشمند وارد عرصه شدهاند. اپل طی سالها از پنلهای گوریلا گلس در ساخت گوشیهای آیفونهای استفاده کرده است. اما از زمان عرضه آیفون 12 تاکنون، از فناوری دیگری تحت عنوان سپر سرامیکی استفاده میکند. این محصول با وارد کردن کریستالهای نانو سرامیک که سختتر از فلزات هستند، فناوری ساخت شیشه را متحول کرده است.
به تازگی کورنینگ و اپل برای توسعه سپر سرامیکی یا Ceramic Shield با هم همکاری کردهاند تا اطمینان حاصل کنند که رشد و توسعه این فناوری متوقف نمیشود و ادامه دارد. شاید بزرگترین رقیب گوریلا گلس، شیشههای Xensation Schott باشند. از این فناوری در چند گوشی پرچمدار اخیر Vivo از جمله Vivo X70 Pro استفاده شده است، اما زمان زیادی لازم است تا به اندازه گوریلا گلس در بازار نفوذ پیدا کند.
آیا گوریلا گلس ها قابل بازیافت هستند؟
بدیهی است که در فرایند تولید گوریلا گلس هم مانند هر فناوری دیگری، از انرژی و منابع زیادی استفاده میشود، نمیتوان ادعا کرد که این فناوری دوستدار طبیعت است. با این حال جنس آن شیشه است و میتوان آن را بازیافت کرد. فرایندی که در آن گوریلا گلس ایجاد میشود، آن را نسبت به شیشههای معمولی که در پنجرهها یا بطریها استفاده میشوند، برای محیط زیست خطرناکتر نمیکند.
تا زمانی که از فناوری تولید شیشه برای مقاصد دیگر استفاده میشود، تولید گوریلا گلس هم قابل توجیه است. از سوی دیگر استفاده از این فناوری در تولید گوشیهای هوشمند، باعث افزایش مقاومت و طولانیتر شدن عمر آنها شده است و تعداد گوشیهایی را که تولید و خریداری و از چرخه مصرف خارج میشوند، در مجموع کاهش داده است. پس میتوان ادعا کرد که گوریلا گلس به طور غیرمستقیم یک فناوری دوستدار طبیعت به شمار میرود!
جمعبندی
فناوری گوریلا گلس از سال 2007 که با اولین سری گوشیهای آیفون وارد بازار شد، تغییرات زیادی داشته است. تاکنون 7 سری از گوریلا گلس تولید شده و تمرکز کمپانی تولیدکننده بر افزایش مقاومت ان در مقابل سقوط از ارتفاع بوده است. اگرچه گوشیهای مجهز به این فناوری کمتر صدمه میبینند و بیشتر عمر میکنند، اما باز هم امکان شکستن آنها تحت فشار زیاد وجود دارد. پس حتی اگر گوشی هوشمند شما به این فناوری مجهز است، باز هم توصیه میکنیم در نگهداری از آن احتیاط کنید.