نکاتی که قبل از خرید ساعت هوشمند باید بدانیم
مشخصات و کارایی ساعت هوشمند:
-
سیستم عامل ساعت هوشمند
-
صفحه نمایش ساعت هوشمند
-
ابعاد ساعت هوشمند
-
وزن ساعت هوشمند
-
امکانات ارتباطی ساعت هوشمند
-
دوربین ساعت هوشمند
-
حافظه ساعت هوشمند
-
جنس بند و بدنه ساعت هوشمند
-
حسگرهای ساعت هوشمند
-
باتری ساعت هوشمند
-
سایر قابلیتهای ساعت هوشمند
برای خرید یک ساعت هوشمند مناسب لازم است تا این مشخصات را بشناسید و بر اساس آن ها یک ساعت هوشمند مناسب خریداری کنید. ما به طور جداگانه به بررسی تک تک این مشخصه ها می پردازیم.
سیستم عامل ساعت هوشمند
ساعت های هوشمند از سیستم عامل های مختلفی بهره می گیرند که ما آن ها را به شما معرفی می کنیم.
1- سیستم عامل Android wear
این پلتفرم توسط شرکت گوگل و بر پایه سیستم عامل اندروید نوشته شده است . شرکت هایی مانند ال جی ، موتورولا ، ، هواوی و .... این سیستم عامل را استفاده کرده اند . Android wear اپلیکیشن های خاص خود را دارد و تعداد زیادی از این اپلیکیشن ها برای ساعت های هوشمند دارای سیستم عامل Android wear طراحی شده است.
2- سیستم عامل Watch OS
این سیستم عامل که توسط شرکت اپل ساخته شده است در ساعت های هوشمند این شرکت استفاده شده است . این پلتفرم تنها با گوشی های این شرکت یعنی گوشی های دارای سیستم عامل IOS سازگاری دارد. حدود 4000 اپلیکیشن برای این پلتفرم ساخته شده است.
3- سیستم عامل Tizen
سیستم عامل اختصاصی شرکت سامسونگ برای ساعت های هوشمند این شرکت Tizen نام دارد. سیستم عامل تایزن در واقع در ادامه سیستم عامل شکست خورده سامسونگ یعنی سیستم عامل بادا طراحی شده است.
4- سیستم عامل Pebble
این سیستم عامل مختص ساعت های هوشمند شرکت Pebble است.
صفحه نمایش ساعت هوشمند
در ساعت های هوشمند صفحه نمایش های مختلفی به کار رفته است . صفحه نمایش برخی از ساعت های هوشمند گرد ، برخی دیگر مربعی و برخی نیز مستطیلی خمیده است. اندازه این صفحه نمایش ها معمولا بین 1 تا 2 اینچ است. تکنولوژی نمایشگر های شرکت سامسونگ معمولا AMOLED و شرکت Pebble نوعی صفحه نمایش به نام e-paper است. صفحه نمایش های OLED و AMOLED رنگی هستند و کیفیت بسیار خوبی دارند. e-paper معمولا سیاه و سفید اند و مصرف انرژی پایینی دارند. صفحه نمایش IPS نیز از دیگر صفحه نمایش های رایج در ساعت های هوشمند است.
ابعاد ساعت هوشمند
ابعاد ساعت هوشمند یکی دیگر از مواردی است که در هنگام خرید باید در نظر داشته باشید . بزرگ یا کوچک بودن ساعت های هوشمند ، عدم سهولت در استفاده را سبب می شود. طول ساعت های هوشمند معمولا بین 35 تا 55 میلیمتر ، عرض آن ها بین 30 تا 50 میلیمتر و ارتفاع آن ها بین 8 تا 12 میلیمتر است.
وزن ساعت هوشمند
یکی دیگر از فاکتور های مهم در خرید ساعت های هوشمند وزن آن است . وزن ساعت های هوشمند باید به گونه ای باشد تا شما را در استفاده درازمدت خسته نکند. البته باید گفت که ساعت های هوشمند وزن زیادی ندارند و وزن این ساعت ها معمولا بین 50 تا 90 گرم است.
خرید انواع ساعت هوشمند با قیمت روز
امکانات ارتباطی ساعت هوشمند
1- سیم کارت ساعت هوشمند
برخی از ساعت های هوشمند قابلیت نصب سیم کارت ( میکرو سیم یا نانو سیم ) و برقراری تماس را دارند . همچنین می توان با آنها پیامک ارسال کرد. پشتیبانی از شبکه 3G نیز قابلیتی است که برخی از ساعت های هوشمند از آن بهره می برند.
2- بلوتوث ساعت هوشمند
بلوتوث قابلیتی است که در اکثر دستگاه های دیجیتالی وجود دارد. ساعت های هوشمند نیز از بلوتوث برای انتقال فایل ها و اتصال به گوشی های هوشمند به منظور دریافت اعلان ها و برقراری تماس و ... استفاده می کنند.
3 - وایفای ساعت هوشمند
برخی از ساعت های هوشمند قابلیت اتصال به وایفای را دارند که از آن به منظور اتصال به اینترنت استفاده می کنند.
4- جی پی اس ساعت هوشمند
مکان یابی یکی از قابلیت های مهم ساعت های هوشمند است و بیشتر این ساعت ها دارای سیستم مکان یاب یا GPS هستند.
دوربین ساعت هوشمند
دوربین ساعت های هوشمند معمولا کیفیت بالایی ندارد و در حد 5 و 2 مگاپیکسل و کمتر است . با توجه به ابعاد کوچک این ساعت ها نمی توان انتظار داشت که یکی از این ساعت ها دوربینی 16 مگاپیکسلی داشته باشد. هرچند ممکن است با پیشرفت تکنولوژی ، امکان نصب دوربین با کیفیت تر بر این ساعت ها میسر شود.
حافظه ساعت هوشمند
حافظه داخلی ساعت های هوشمند معمولا در حد 1 ، 2 و 4 گیگابایت است و بعضی از آن ها قابلیت نصب کارت حافظه را دارا هستند. از این حافظه می توانید برای ذخیره آهنگ ها ، فیلم ها ، تصاویر و برنامه ها استفاده کنید.
RAM و پردازنده ساعت هوشمند
پردازنده ساعت های هوشمند ، وظیفه پردازش اطلاعات و برنامه های نصب شده روی آن را بر عهده دارند. این پردازنده حداکثر 4 هسته ای است و فرکانس آن بین چند صد مگاهرتز تا حدود 1 گیگاهرتز است. حافظه RAM این ساعت ها معمولا در حدود 512 و 256 مگابایت است که سرعت انجام فعالیت ها به آن بستگی دارد.
جنس بند و بدنه ساعت هوشمند
بدنه ساعت های هوشمند را معمولا از فلز (استیل) یا پلاستیک می سازند.البته بدنه برخی از ساعت ها را نیز با تلفیقی از این دو ماده می سازند. بدنه استیلی مقاومت بیشتری در برابر خط و خش و ضربه نسبت به بدنه پلاستیکی دارد. جنس بنده ساعت ها معمولا چرمی ، سیلیکونی و استیل است. بند استیل معمولا در ساعت هایی که بدنه استیل دارند استفاده می شود. برخی از ساعت ها قابلیت تعویض بند دارند و به راحتی می توانی بندی با جنس و رنگ دلخواه را برای ساعت خود خریداری کنید.
دکمههای کنترل ساعت هوشمند
بعضی از ساعت های هوشمند ، علاوه بر صفحه نمایش لمسی ، دارای چند دکمه برای کنترل ساعت هستند. هرچند که شرکت های سازنده این ساعت ها تلاش می کنند تا وابستگی ساعت ها را به دکمه های بیرونی کمتر کنند.
حسگرهای ساعت هوشمند
برخی از ساعت های هوشمند دارای حسگر های شتاب سنج، دماسنج ، ارتفاع سنج ، فشار سنج ، قطب نما ، حسگر ضربان قلب و ... هستند که هرکدام قابلیت ویژه ای را متناسب با نوع آن در اختیار شما قرار می دهند.
باتری ساعت هوشمند
باتری ساعت های هوشمند را می توان از مهمترین ویژگی های آن ها برشمرد . ظرفیت باتری این ساعت ها در واقع بیان کننده این موضوع است که این ساعت چه مدتی را می تواند بدون اتصال به برق ، روشن بماند. باتری این ساعت ها معمولا بین 100 تا 400 میلی آمپر ساعت است. برخی از آنها تا یک هفته نیز می توانند بدون نیاز به شارژ مجدد روشن بمانند.
ساعت هوشمند جایگزینی برای ساعت های مچی عادی
ساعت مچی عادی برای خیلیها ارزشی بیشتر از یک ساعت دارد. به طوری که بسیاری برای آن در حدود چند ده هزار دلار هزینه میکنند تا ساعتی با ارزش را در دست داشته باشند. غیر از نشان دادن زمان ساعت مچی جنبه زیبایی نیز دارد و به عنوان یک زیور از آن استفاده میشود. با این شرایط ساعت هوشمند جایگزین ساعتهای معمولی نیستند. اما اگر ساعت مچی برای شما ارزش یک زیور را ندارد میتوانید به جای آن از ساعت هوشمند استفاده نمایید. با وجود اینکه نوعی از ساعتهای هوشمند مانند Apple watch Edition و یا LG watch Urbane با جنبه ساعت لوکس طراحی و عرضه شده اند اما باز هم برای افراد متعصب بر روی لوکس بودن ساعت این گونه ساعتهای هوشمند ارزش برابری با ساعت مچی عادی اما ارزشمند را ندارند.
تجربه استفاده از ساعت هوشمند متفاوت از تجربه به دست داشتن یک ساعت مچی عادی است. و به صورت یک موجود هوشمندی که به شمام پیام میدهد، بعضی وقتها از شما سوال میپرسد می باشد.ساعتهای هوشمندی مانند اپل (Apple watch) از سلامتی شما هم مواظبت کرده و برای مثال اگر طولانی مدت در جایی نشسته باشید این پیام را از آن دریافت میکنید که بهتر است کمی راه رفته و تکان بخورید و بسیاری موارد دیگر که در ساعتهای معمولی نیستند.
شارژ و تامین انرژی الکتریکی ساعت هوشمند
امروزه باتری و شارژ کردن آن برای وسایل الکترونیکی به عنوان یک مشکل مطرح است. اگر ساعت هوشمند داشته باشید خالی شدن شارژ آن هم در کنار تخلیه شارژ باتری موبایل، تبلت و لپ تاپ تان موضوع دیگری برای شما خواهد بود. و چون این ساعتهای هوشمند برای ارتباط برقرار کردن با موبایل از Bluetooth استفاده میکنند به همین دلیل افزایش مصرف انرژی در آنها وجود دارد.
ارتباط با تلفن همراه و ساعت هوشمند
در استفاده از ساعت هوشمند اگر با تلفن همراه ارتباط برقرار نکنید هیچ کاربرد دیگری ندارد. این ساعتهای هوشمند از طریق Bluetooth با تلفن همراه هوشمند شما ارتباط گرفته و تمام اعلانها و اطلاعاتی مثل آب و هوا و ... را از تلفن گرفته و روی صفحه ساعت به نمایش میگذارد. اگر ارتباط با تلفن همراه قطع گردد 90 درصد کاربرد ساعتهای هوشمند (smartwatch) از بین رفته است. ارتباط دائمی smartwatch با تلفن همراه هوشمند (smartphone) به وسیله Bluetooth مصرف باتری تلفن را هم افزایش میدهد.
کارایی ساعت هوشمند چیست؟
نشان دادن زمان در شهرهای مختلف
ساعتهای هوشمند زمان محلی شهرهای پر کاربرد برای استفاده کنندگان از آنها را نیز نشان میدهند. به دلیل اینکه زمان به طور خودکار با اتصال به گوشی موبایل Sync ( هماهنگ ) میشود همیشه خیالتان از جهت دقت زمان آسوده است. در زمان سفر اگر Location Service گوشی شما روشن باشد و ساعت هوشمند شما به صورت خودکار برای تنظیم زمان تنظیم شده باشد به راحتی ساعت هوشمند به صورت خودکار زمان محلی جایی که در آن هستید را نمایش میدهد
پیام های هشدار و یادآورها
در ساعت هوشمند به راحتی میتوان با یک لمس صفحه تماسهای ورودی، ایمیلهای دریافتی و پیامها را بررسی کرد. و اینگونه برای پاسخ دادن تصمیم گیری نمایید. همچنین مشاهده پیامهای مربوط به فیسبوک و توییتر هم به وسیله همگام سازی با شبکههای اجتماعی ایجاد میشود. اطمینان پیدا کنید که ساعت هوشمند جدیدترین پیامها را حتی اگر در زمان ورود ندیده اید بررسی میکند. مثلا اپل واچ این قابلیت را دارد که با لمس صفحه به سمت پایین Notification Center را میتوانید مشاهده کنید. در صورتی که در Wear OS برای این کار باید صفحه را از پایین به بالا بکشید.
بعضی ساعتهای هوشمند امکانات بیشتری برای سفارشی کردن دارند. برای مثال Gear S3 سامسونگ از برنامه Gear Manager روی گوشی استفاده کرده تا بتوان مشاهده انواع پیامها را روی صفحه نمایش مدیریت کرد. امکان Smart Relay نیز موجود است که وقتی که شما گوشی را بردارید پیامهای هشدار روی ساعت مدل Gear بر روی صفحه گوشی نیز مشخص شوند. در اپل واچ می توان تنظیمات پیامها را در ساعت هوشمند برای سیستم عامل iOS را عوض کنید. همینطور پیامهای رسیده به ساعت هوشمند اپل را میتوان روی صفحه آیفون دید و آن ها را برای حالت دلخواه تنظیم نمود.
برنامهها و صفحات نمایشگر ساعت هوشمند
به تدریج بازار ساعتهای هوشمند هم پر شده و برنامههای زیادی برای بعضی مدلها ارائه شده است. اپل واچ یکی از پرفروشها و محبوبهای بازار ساعتهای هوشمند با بیشترین تعداد برنامهها است. تا به حال بیشتر از ۲۰ هزار برنامه اعم از ESPN، MapMyRun، Uber و حتی Rosetta Stone برای آن ارائه شده است. هر کاری که فکرش را بکنید مثل کنترل لامپها با برنامه Philips Hue، سفارش دادن غذا و ... را با ساعت هوشمند می توان انجام داد. جهت دانلود برنامههای اپل واچ یک اپ استور معین در برنامه Apple Watch برای سیستم عامل iOS موجود است.
درست است که گوگل تا به حال آمار دقیق نداده است اما Wear OS در حدود هزاران برنامه برای پلتفرم خود دارد که میتوان به جای استفاده کردن از گوشی هوشمند برنامه دلخواه خود را مستقیما نصب نمایید. بسیاری از برنامههای Wear OS مثل Lyft که به شما امکان درخواست تاکسی به صورت اینترنتی را میدهد، یا واتس اپ که برای پاسخ دادن به پیامها به صورت صوتی به کار میرود با برنامههای Watch OS یکی هستند. سیستم عاملهای دیگر مثل سیستم عامل تایزن که روی ساعتهای Gear S3 و Gear Sport سامسونگ نصب هستند هم تعداد زیادی برنامه دارند. این پلتفرم در حال حاضر حدود ۱۴۰۰ برنامه را برای کاربران فراهم کرده است.
قابلیتهای سنجش تندرستی و سلامت: ضربان قلب و GPS
چون که دستبندهای سلامتی نیز محبوبیت زیادی پیدا کرده اند ، تولیدکنندگان ساعتهای هوشمند هم مصمم اند که این امکان را در ساعتهای هوشمند خود قرار دهند. بعضی از ساعتهای هوشمند با توجه به مدل گوشی شما قادر به چک کردن فعالیتهای سلامتی شما هستند. اما این گوشیها باید گام شمار را داشته تا امکان اعلام تعداد قدمهای شما را داشته باشند. اگر تمایل دارید از ساعت هوشمند در بیرون برای فعالیتهای جسمانی بهره مند شوید ، باید توجه کنید که مدلی را انتخاب کرده هم ساعت هوشمند، و هم قابلیتهای پایش تندرستی را داشته باشد. مدلهایی مثل Fitbit Versa یا Garmin Vivoactive 3، مدلهایی هستند که میتوان صفحه ساعت خود را عوض کرده و پیامهای هشدار را در آنها بخوانید. مدل فیتبیت ورسا قابلیتهای جذابی برای اندازه گیری وضعیت سلامتی خانمها دارد و قادر است وضعیت جسمانی، نشانههای بیماری، وضعیت خواب و فعالیتهای روزمره را هم چک کند. اغلب دستگاههایی که از Wear OS استفاده میکنند، حسگر داخلی سنجش ضربان قلب را هم دارند، اما مانند دستگاهی مثل Fitbit Charge 2 که فقط برای سنجش وضعیت سلامت و تندرستي کاربرد دارد نیست. در بررسیهای صورت گرفته حسگر ضربان قلب اپل واچ کارایی دقیق تری را را نسبت به ساعتهای هوشمند دیگر دارد.
جدا از پایش ضربان قلب، اپل واچ سری 3، سامسونگ گیر اس 3 و سامسونگ گیر اسپرت GPS هم دارند و موجب شده که آنهایی که به دویدن یا دوچرخهسواری در فضای بیرون علاقه مند هستند به این ساعتها تمایل بیشتری نشان دهند. به کمک تراشه GPS مسافت مسیر و سرعت را مورد سنجش قرار میگیرد. به خاطر داشته باشید استفاده دائمی از GPS مصرف باتری را به شدت افزایش میدهد.
برقراری تماس و پرداخت موبایلی
اگر دوست دارید که با ساعت هوشمند خود امکان تماس صوتی داشته باشید، اپل واچ سری 3 و گیر اس 3 فرانتیر سامسونگ از شبکه LTE داخلی استفاده میکنند. یعنی اگر گوشی خود را در جایی گم کرده یا جا گذاشته باشید میتوانید از سیمکارتهای مخصوص تماس در ساعت هوشمند استفاده کنید و دیگر نگران نباشید. با توجه به نوع سیمکارتها و از طرف دیگر عدم حمایت اپراتورها، امکان تماس صوتی با ساعت هوشمند در ایران در حال حاضر ممکن نیست.
خیلی از ساعتهای هوشمند تراشه NFC داخلی دارند که با آن بدون نزدیک کردن گوشی، قادر به استفاده از سیستم پرداخت موبایلی خواهید بود. تمامی مدلهای اپل واچ قادرند تا از سیستم پرداخت موبایلی اپل پی (Apple Pay) استفاده کنند. و نیازی به گوشی آیفون یا ارتباط با سیم کارت (شبکه LTE) نیست.
ساعتهای هوشمندی که بر اساس Wear OS کار میکنند هم از قابلیت سیستم پرداخت موبایلی اندروید پی برخوردارند. ساعتهایی مثل LG Watch Sport، Huawei Watch 2 و Tag Heuer Connected Modular 45 از این نوع هستند. بهتر است بدانید که ساعتهای هوشمند سامسونگ با سیستم پرداخت موبایلی همان شرکت مرسوم به سامسونگ پی (Samsung Pay) فعال میشوند.
شرکتهای گارمین و فیتبیت که به دلیل ساعتهای هوشمند با قابلیت سنجش سلامتی مشهور شده اند به دستگاههای جدید خود نیز سیستم پرداخت موبایلی را افزوده اند.
دیگر قابلیت های مبتنی بر سنسورهای ساعت هوشمند
هر کدام از سنسور های به کار رفته در ساعت های هوشمند ، قابلیتی را در اختیار شما قرار می دهند به عنوان مثال ، با استفاده از سنسور ضربان قلب می توانید تعداد ضربان های قلب خود در هر دقیقه را اندازه گیری کنید. همچنین سنسور دماسنج امکان اندازه گیری دما را به شما می دهد.